НОВИНИ

Стотици жители на Алепо са безследно изчезнали

Новината съобщиха представители на ООН. Към момента около 75% от територията на града е под контрола на правителствените сили.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
17:27, 09.12.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Стотици мъже и младежи безследно изчезнали след настъплението на правителствените войски в източната част на Алепо. Съдбата им - неясна. Говорителят на върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил, заяви че мъжете най-вероятно са били измъчвани.

Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисариат на ООН по правата на човека: Много е трудно да установим какво точно се случва в града, тъй като ситуацията е много непостоянна и опасна. Получихме тревожна информация, че стотици мъже са изчезнали, след като са преминали на територията, която е контролирана от правителството. Семействата им са загубили контакт с мъжете. Всички изчезнали са около 50- годишни или по-млади. Няма връзка с тях, когато са напуснали бунтовническите територии преди около седмица до десет дни.

Десетки хиляди цивилни напуснаха контролираните от бунтовници квартали на Алепо.

Според ООН две групировки, едната от които Фатах ал Шам, по-известна като Фронт ал-Нусра вероятно е отвлякла и убила неизвестен брой цивилни, които са поискали от бунтовниците да напуснат кварталите, в които живеят.

Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисариат на ООН по правата на човека: Смятаме, че в момента има 100 000 цивилни, които остават в районите, контролирани от въоръжени групировки в Източно Алепо. Смятаме, че около 30 000 други са успели да преминат в зоните с правителствени войски.

Междувременно боевете в Алепо продължават. Гражданска организация в района съобщи, че при сраженията в източната част на града 46 души са загинали, а около 230 са ранени. Има данни, че правителствените военни са използвали химическо оръжие. На този фон руският външен министър Сергей Лавров и американски военни експерти ще се срещнат в Женева утре, за да обсъдят варианти за прекратяване на насилието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент при унищожаване на боеприпаси близо до Карлово
Инцидент при унищожаване на боеприпаси близо до Карлово
Реформаторския блок няма да прави опит за съставяне на правителство
Реформаторския блок няма да прави опит за съставяне на правителство