САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Страните членки на ЕС обсъждат разпределянето на 373 млрд. евро до 2027 г.

Как да бъдат разпределени и за какво да бъдат похарчени 373 милиарда евро, обсъждат страните-членки на Конференцията на високо ниво за кохезионната политика на Европейския съюз в НДК. Това е най-важният Съвет от програмата на Българското европредседателство - с тези думи премиерът Бойко Борисов откри Конференцията. Според него Европа трябва да инвестира в борбата с миграцията и общата европейска отбрана на фона на решението на Турция да спре миграционно споразумение с Гърция. Сега повече по темата включваме Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:02, 08.06.2018
Чете се за: 02:18 мин.
По света

Как и за какво да се изхарчат многомилиардните кохезионни фондове на ЕС до 2027 г. - това е същността на големзия дебат, който се провежда днес в НДК, като част от Българското европредседателство.

На 2 май ЕК представи предложението си за бюджет, който предвижда 373 млрд. евро за кохезионна политика в няколко конкретни области:

  • иновации;
  • малки и средни предприятия;
  • дигитални технологии;
  • индустриална модернизация.

На фона на предложението да намаляване на средствата за кохезио с 5%, България получи увеличение - с 8%, което се равнява на 8,9 млрд. евро. За сравнение, Полша ще получи с 64 млрд. евро повече, Италия - 38 млрд., а Естония - 34 млрд.

Според премиера Борисов парите трябва да се инвестират в две приоритетни области - сигурност и миграция и свързаност между Западните Балкани и ЕС.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. Даже няма да говоря в случая и за България, всичко добро, което сме направили в последните години, за над 20 млрд. лв. сме го направили по тези програми, което дава възможност за повече инвестиции, повече БВП, повече квалификация на хората, които упражняват труда си и, разбира се, свързаност между континентите. Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е изключително важна. Европа е амбициозна, имаме още няколко много важни теми. Споменах киберсигурността, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана, за която все по-често се говори и в доста по-голям обем от това, за което беше замислена. И не на последно място - вследствие на войните миграционната криза. Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос - Дъблинския процес, това, което сме се договорили, да се нареми някакъв разумен компромис. Защото всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, продължават да страдат и всички имат една притегателна точка, наречена Европа. Вчера деанонсирането, поне това, което на този етап знам, между Турция и Гърция за връщането на мигранти, е също много тревожен факт в тази посока. В това отношение България не само стриктно си спази ангажиментите като външна, Шенгенска граница на ЕС, но мога да кажа, че ние имаме нулев миграционен натиск и нашите споразумения с Турция работят перфектно.
;
Бойко Борисов, министър-председател: Трябва Европа на хората в Европа да им гарантираме, че този процес ще бъде овладян. Какво значи релокация по държави по произход, както се казва? Това значи ли, че външните д-ви на външните граници трябва да бъдат напълнени с мигранти? Напротив, всяка една от нас трябва да си свърши своята работа, своя ангажимент и да подкрепим тези, които имат нужда от това. Европа произвежда толкова кораби, да се купят 100-200, толкова армии имаме, полиция, да се командироват, процесът ще спре, или ще го контролираме поне.
;
Томислав Дончев, вицепремиер: По време на председателството е нужно да бъдем малко деликатни при изразяването на чисто национална позиция, ние приемаме необходимостта от реформи на в областта на кохезионната политика включително нуждата от това тя да бъде много по-свързана с икономическото развитие, приемаме тя да бъде инструмент, който да налага реформи. По отношение на върховенството на закона приемаме виждането на тези страни, които казват ние трябва да гарантираме, че парите се харчат в адекватна правна среда.
;
Гюнтер Йотингер, еврокомисар по бюджет и човешки ресурси: За мен е удоволствие да бъда тук, за да видим реакциите и да обсъдим предложената на 2 май многогодишна финансова рамка. Важно е да проведем смислен диалог по темата и се надявам да достигнем до консенсус до март следващата година преди следващите евроизбори. Въпросът е колко точно са склонни да плащат отделните страни-членки съответно техните граждани, какъв искат да бъде техният принос. Защото, ако ние предлагаме увеличение на вноските с 1.11%, това би осигурило сравнителен комфорт на страните, ако те се съгласят да се лишат от тези средства.
;

Още два са основните въпроса, поставени на обсъждане днес - как да бъде запълнена дупката от близо 14 млрд. евро, която оставя излизането на Великобритания от ЕС и как да бъдат преразпределени средствата така, че да продължат ключовите политики на Съюза, без да се изпитва недостиг на средства.

;

Обсъжданията продължават. Бюджетът на ЕС ще бъде приет през 2019 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов отговаря на въпроси в НС за резултатите от визитата си в Москва
Бойко Борисов отговаря на въпроси в НС за резултатите от визитата си в Москва
Доналд Тръмп може да покани Ким Чен-ун в САЩ
Доналд Тръмп може да покани Ким Чен-ун в САЩ