НОВИНИ

Стрес тестовете на застрахователния и пенсионния сектор се отлагат

Стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества се отлагат с повече от 3 месеца. Те трябваше да започнат след 1 април, а проверката целеше да свали съмненията за нередности и да провери стабилността в двата финансови сектора. Какви са причините и последствията, отговорите потърси Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:41, 30.03.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Нито една страна не е правила стрес тестове на три сектора едновременно - банков, застрахователен и пенсионен. Според част от компаниите Комисията за финансов надзор е пресирала проверките да започнат по-бързо.

Асен Христов - предс.на Надзорния съвет на застрахователна компания: На всички им беше ясно, че в тези кратки срокове това не може да се направи. Вкарваме си автогол, като отиваме пред цяла Европа да твърдим, че в България има проблем, без да има такъв.

Николай Марев - изп.дир. на пенсионно дружество: Би било много жалко, ако в крайна сметка се окаже, че има някакъв проблем, а Комисията за финансов надзор не го е идентифицирала и съответно поправила.

Прегледът на активите се отлага с над 3 месеца, защото оказва се нямаме достатъчно одитори. Можеше ли този проблем да се предвиди и как това ще се отрази на застраховките и на пенсиите на хората?

Прегледът е върху 80 дружества и почти 15 милиарда лева.

Ангел Джалъзов - зам.-председател на Комисията за финансов надзор: Пак казвам при 80 екипа и близо 5 участника във всеки един екип говорим за близо 400 души експерти.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС: И повечето от тях в момента са ангажирани с банките и не е възможно при наличния им експертен персонал и потенциал да извършат стрестестове и на застрахователните компании. Всички останали причини са спекулации.

Асен Христов - председател на Надзорния съвет на застрахователна компания: Това не е вярно има достатъчно оценители... могат да се използват оценители и извън България

Оказва се, че има и друга причина за отлагането - избраната одиторска компания не е изготвила методология на проверката.

Борислав Богоев - бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор: Да сте видяли наредбите, които трябва да регламентират... самия процес, да сте видяли методологията вие да знаете какво всъщност ще се случи с резултатите от самите стрес тестовете, никой нищо не знае а самият факт че информационното затъмнение ражда слухове ние затова искаме да ги разсеем

Според компаниите отлагането на стрестестовете вреди на имиджа им на международните пазари. Те подлагат под въпрос и смисъла от проверката на пенсионните дружества.

Николай Марев - изп.дир. на пенсионно дружество: Всеки ден на Комисията за финансов надзор получава от пенсионните фондове получава пълна извадка на техните портфейли позиция по позиция, така че те много добре знаят в какво са инвестирани активите

Ангел Джалъзов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор: Очевидно има такъв тип обществена нагласа, целият банков и небанков сектор да бъде подложен на подобен портфолио мониторинг.

Борислав Богоев, бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор: Моето лично мнение е, че до края на годината ние няма да видим едни читави нормални стрестестове.

От финансовия регулатор са категорични, че повторно отлагане няма да има и резултатите ще са готови на 1 декември. За да са легитимни проверките, обаче парламентът първо трябва да гласува и да промени законовите срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подпомагаме Турция с близо 12 млн. лв. за бежанците
Подпомагаме Турция с близо 12 млн. лв. за бежанците
Агенцията за приватизация влиза на проверка в Булгартабак
Агенцията за приватизация влиза на проверка в "Булгартабак"