НОВИНИ

Световен хакерски конгрес се провежда в Лайпциг

Добронамерени хакери, експерти по компютърна сигурност и изследователи на информационните технологии от цял свят обсъждат на конгрес в германския град Лайпциг силно политизирани теми. Те констатират, че т.нар. електронни портмонета, в които се съхранява криптовалутата Биткойн, не са сигурни от външни посегателства. Това се отнася и за електронното гласуване, а подробностите разказва Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:56, 28.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

От сбирка на хакери, германският компютърен клуб "Хаос", създаде професионален и експертен форум, който иска да дава импулси в полза на обществото.

Да сглобяват електронни части или да търсят слабости в системите за сигурност, за голяма част от посетителите това е хоби.

Мартин Чирзих е един от тях и демонстрира, какво е открил в здравното приложение за мобилни телефони "Виви". То е създадено от берлинска фирма и има за цел да предоставя на ползвателите всички медицински данни, събирани за тях от лекари, лаборатории или здравни каси.

Мартин Чирзих, компютърен специалист: Фактите сочат, че дори и да искаме не можем да съхраняваме по сигурен начин данни за здравето си. Това е валидно и за в бъдеще - по електронен път сигурността не е гарантирана.

Изграждането на дигиталното бъдеще е централната тема на конгреса. Близо 16000 посетители очакват организаторите. Един от важните участници е американски професор по информатика, който предупреждава, че по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., руските хакери са могли да унищожат или променят данни. Просто не са кликнали.

Затова съветът към институциите е да продължат да работят с бюлетини и да броят на ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванатият с опиати шофьор, който превозва деца, е осъждан за грабежи
Хванатият с опиати шофьор, който превозва деца, е осъждан за грабежи
Туристически автобус се взриви в Кайро, има загинали и ранени
Туристически автобус се взриви в Кайро, има загинали и ранени