Таня Цанева, ЦИК: Нямаме отношение към искане за касиране на вота

18 областни центрове избраха новите си кметове. При 100% обработени протоколи, в 9 от тях печелят кандидатите на ГЕРБ, в 4 - тези на БСП, а в други 5 - издигнати от местни партии и коалиции претенденти. Повече за изборните резултати - вижте в прякото включване на Милена Кирова от Централната избирателна комисия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:36, 04.11.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Таня Цанева, говорител на ЦИК: Към момента са пристигнали и обработени 71 протокола от Общински избирателни комисии. Искам да благодаря и на тези колеги от ОИК като Силистра, Търговище, Балчик, които пристигнаха в ранните часове на днешния ден.

Касирането или обявяването на недействителен даден избор не е от компетенциите на ЦИК, подчерта Цанева.

Таня Цанева, говорител на ЦИК: Всеки кандидат може да поиска касиране на изборни резултати, като се обърне към съответния съд. Съдът може да разпореди броенето на бюлетините отново и ако се установи нарушение, тогава, да, изборът ще бъде касиран. След такова касиране предстоят нови избори за съответния вид избор.

Цанева каза, че са по-малко нарушенията, но в същото време процентът на нарушения по отношение на агитация в изборния ден са били повече. Както имахме и за купуване на гласове, които ние съответно препратихме към прокуратура, отбеляза тя.

Някои Общинските избирателни комисии са заявили, че ще донесат изборните си книжа в ЦИК в рамките на утрешния ден, а по закон до 48 часа след края на изборния ден вече трябва да са официално обявени резултатите от изборите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новият кмет на Перник Станислав Владимиров: Аз съм диалогичен човек
Новият кмет на Перник Станислав Владимиров: Аз съм диалогичен човек
България връчва протестна нота в Париж заради изказването на Макрон
България връчва протестна нота в Париж заради изказването на Макрон