НОВИНИ

Анализатори: "Атентатът носи белезите на Ислямска държава"

Според експерти, атентатът в Истанбул носи белезите на Ислямска държава. Другият възможен автор на атентатите са или крайнолевите в Турция, или ПКК. Те, обаче, атакували предимно силите на реда, а не цивилни цели.

Александър Марков
от Александър Марков
20:17, 29.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света
анализатори атентатът носи белезите ислямска държава

Димитър Бечев, анализатор: Турция е част от международната коалиция, която се бори срещу Ислямска държава. В момента тече комплексна офанзива, както в Сирия, в анклава Мамбидж, така и в Ирак - все пак падна Фалуджа преди време, и тъй като Ислямска държава губи територии, тя сменя тактиката и се насочва изцяло към терористични действия спрямо съюзниците и Турция е очевидната цел, тъй като вътре, в самата Турция, има много клетки, много привърженици на "Ислямска държава", които са много сериозна заплаха за сигурността, както виждаме. От миналата година войната в турския Югоизток се разгоря с нова сила, е много лоша новина за самата Турция и поставя сериозното предизвикателство в дългосрочен план. Много често турските власти поставят знак за равенство пред тероризма на кюрдите и на ислямските екстремисти, но има, че има особени разлики.

;

Това е вторият атентат в Истанбул само за последния месец, при това в момент, когато Турция промени политиката си спрямо Русия и Израел - някои анализатори видяха причина за атентата именно в това. За други пък, нападението може да е отмъщение за това, че сирийските сили са превзели ключов град, на границата между Турция и Сирия - град Манбидж - център за чуждестранните джихадисти. За версиите, зловещото послание и последствията - вижте разговора с анализатора Весела Чернева - директор на Европейския съвет за външна политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последната вечеря на Дейвид Камерън в Брюксел
Последната вечеря на Дейвид Камерън в Брюксел
Русенски ентусиасти чистиха дунавския остров Люляка
Русенски ентусиасти чистиха дунавския остров Люляка