НОВИНИ

Терористът от Нова Зеландия беше изправен пред съда

Терористът, който уби 49 души в Крайстчърч се яви пред съда. Повдигнато му е обвинение в убийство. Сред жертвите и ранените в двете джамии има и деца. Брентън Тарънт е притежавал законно 5 огнестрелни оръжия. Разследват се още двама задържани за нападенията.

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 16.03.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Окованият Брентън Тарант остана безмълвен по време на краткото съдебно заседание. Магистратите постановиха, че лицето му трябва да бъде скрито на всички кадри, за да се гарантира правото му на справедлив процес. Той е получил разрешително за оръжие през ноември 2017 г., което му е позволило да купи арсенала, използван при нападението, съобщи премиерът Джасинда Ардърн. Според нея до задържането му той е планирал да продължи с нападенията.

Джасинда Ардърн - премиер на Нова Зеландия: Несъмнено новозеландците ще се запитат как е успял да се сдобие с подобни оръжия. Един от проблемите е, че използваните при нападението са били модифицирани. Ще потърсим решение чрез промяна в закона.

Властите обмислят забрана на полуавтоматичните оръжия, но предишни опити за затягане на контрола са се проваляли в страна със силно оръжейно лоби и богати ловни традиции. Полицията обискира дома на обвиняемия в Дънидин на югоизточното крайбрежие на страната.

Според властите той е пътувал по света и спорадично е пребивавал в Нова Зеландия. Това не е Нова Зеландия, пишеше на много от импровизираните мемориали за жертвите в Крайстчърч. Сред потресените жители са синовете на 71-годишния афганистанец Дауд Наби, който се е хвърлил пред хората, за да ги защити с тялото си.

Яма Ями - син на загиналия Дауд Наби: Искам само да погледна нападателя в лицето, но няма да стане. Живея тук от 30 години, баща ми от по-дълго. Никога не сме очаквали такова нещо в Нова Зеландия, толкова мирна страна.

Родният град на нападателя в Австралия е Графтън в Нов Южен Уелс. Там хората също са шокирани от деянията на бившия си съгражданин.

Джейсън Кингсли - и.д. кмет на Графтън: Този човек не представлява град Графтън, долината Кларънс или техните ценности и убеждения.

12 от общо 48 ранени при стрелбата остават в болница в Крайстчърч в критично състояние, включително 4-годишно момиченце. Сред жертвите, пострадалите и хората в неизвестност има дошли от Афганистан, Бангладеш, Пакистан, Сомалия, Индонезия, Саудитска Арабия, Индия и Йордания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентаторът от Нова Зеландия е пътувал у нас сам
Атентаторът от Нова Зеландия е пътувал у нас сам
Сблъсъци и вандалски прояви на 18-ия протест на жълтите жилетки
Сблъсъци и вандалски прояви на 18-ия протест на "жълтите жилетки"