НОВИНИ

​Тръмп ще присъства на вечеря в родното място на Уинстън Чърчил

По време на първото си посещение във Великобритания като президент на САЩ Доналд Тръмп ще покаже силната си привързаност към Уинстън Чърчил, демонстрирайки уважение към една от иконите на американските консерватори. Чърчил е измислил фразата "специални отношения" (описваща връзката между САЩ и Великобритания).

bnt avatar logo
от БТА
15:13, 12.07.2018
Чете се за: 02:10 мин.
По света
​тръмп присъства вечеря родното уинстън чърчил

Довечера Тръмп и британската премиерка Тереза Мей ще присъстват на официална вечеря в двореца "Бленъм" край Оксфорд, където е роден Уинстън Чърчил. Тръмп вече е изразявал възхищението си към Чърчил, въпреки че критиците на президента на САЩ твърдят, че приликите между двамата лидери са ограничени или дори, че са противоположности.

"Ако Тръмп наистина искаше да подражава на Чърчил, той щеше да се радва на мира и просперитета на Европа и да се опитва да подсили, а не да унищожи трансатлантическите връзки", заяви Аманда Слоут, старша сътрудничка на института "Брукингс" и бивша служителка на Държавния департамент на САЩ по време на администрацията на президента Барак Обама.

Тръмп ще направи своето първо посещение във Великобритания след встъпването си в длъжност след напрегната среща на високо равнище в Брюксел с лидерите на страните от НАТО, скоро след проблеми в правителството на Мей заради кризата, свързана с излизането на страната от ЕС. Като цяло президентът на САЩ ще стои далеч от Лондон, където са планирани протести, чиито организатори получиха разрешение да издигнат над парламента малък балон, който представя Тръмп като оранжево плачещо бебе.

Тръмп не среща подобно напрежение с Чърчил, уважаван от американските консерватори за непоколебимата си лидерска роля начело на Великобритания по време на Втората световна война и заради приноса си за победата над нацистите. По време на речта си в централата на ЦРУ, през първия си ден като върховен главнокомандващ на САЩ, Тръмп отбеляза, че Чърчил "не произхожда от нашата страна, но имаше много общо с нея".

Президентът на САЩ върна бюст на Чърчил обратно в Овалния кабинет скоро след встъпването си в длъжност и организира прожекция на филма "Най-мрачният час" в Белия дом, показвайки приликите между себе си и британския лидер.

;

"Президентът има опит от първа ръка колко важни са специалните отношения и затова бюстът на Чърчил се намира в Овалния кабинет, докато говорим. Това не е случайност", заяви Уди Джонсън, посланик на САЩ във Великобритания. "Той знае, че има възможност да укрепи още повече тези специални отношения." Джонсън каза, че срещата в родното място на Чърчил ще бъде "знак на почит към великата история, стояща зад нашите дълбоки връзки".

През седмиците преди встъпването в длъжност на американския президент Мей му изпрати копие на текста на коледното радиообръщение на Чърчил към американците през 1941 година. Речта е прочетена след нападението над Пърл Харбър, когато британският премиер се намира при президента на САЩ Франклин Рузвелт.

Чърчил прекарва три седмици в Белия дом, укрепвайки близките си връзки с Рузвелт и създавайки основа за бъдещи отношения между САЩ и Великобритания. По време на речта си в Уестминстърския колеж през 1946 г. Чърчил нарича съюза между двете страни "специални отношения", които предполагат не само "укрепване на приятелството и взаимното разбирателство", но и "продължаване на тесните връзки между нашите военни специалисти, водещо до съвместно проучване на потенциалните заплахи".

Бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нют Гингрич, автор на книгата "Америка на Тръмп", заяви, че може да се направят паралели между годините, които Чърчил прекарва далеч от властта през 30-те години на 20-и век, и влизането на Тръмп в републиканската политика, без преди това да е бил част от елита.

"Най-мрачният час" вероятно се харесва на Тръмп, защото комбинира смело вземане на собствени решения, изправяне срещу стария ред и почти мистично чувство за говорене с хората", каза Гингрич в имейл. "И двете представляват национален патриотизъм".

Гингрич подчерта, че в най-мрачните дни Чърчил е гледал "Лейди Хамилтън" - филм от 1941 г. за британската борба срещу Наполеон - "отново и отново и плачеше, когато сър Лорънс Оливие в ролята на (лорд Хорейшо) Нелсън произнася вдъхновена реч за спасяването на Англия. Тръмп се отличава със същото равнище на национална идентичност и патриотизъм".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На срещата на НАТО: Румен Радев разговаря с Доналд Тръмп (СНИМКИ)
На срещата на НАТО: Румен Радев разговаря с Доналд Тръмп (СНИМКИ)
От 23.00 до 8.00 часа без силен шум от заведения и клаксони, гласува парламентът
От 23.00 до 8.00 часа без силен шум от заведения и клаксони, гласува парламентът