НОВИНИ

Тръмп въвежда нови мита върху китайски стоки

Отново се разгаря търговската война между Съединените щати и Китай. Доналд Тръмп обяви въвеждането на 10-процентни мита върху още китайски стоки на стойност 300 млрд долара. Мярката влиза в сила от 1 септември. Тръмп написа в Туитър, че Пекин не спазва обещанието си да купува повече американски стоки.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:16, 02.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Смартфони, детски играчки, дрехи и спортна екипировка са само част от стоките, които предстои да бъдат обложени с новите мита. Решението на Доналд Тръмп идва на фона на преговори между американски и китайски екипи в Шанхай. Разговорите продължават втори ден, но остават без резултат.

Според Тръмп, Китай не е спазил обещанието си да купува повече американски стоки, включително земеделска продукция. Той заплаши и че митата от 10% са "само началото" и може да последват такива от 25%.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В продължение на години Китай печелеше милиарди на наш гръб. Ние на практика изградихме китайската икономика. Сега е време нещата да се променят. Ако не искат да продължават да търгуват с нас - добре. Това ще ни спести много пари.

Привидно търговската война между Съединените щати и Китай вървеше към своя край, след среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин по време на форума на Г-20. В Осака двамата лидери се споразумяха да отменят санкциите, които взаимно си наложиха и да подпишат нов договор за търговия.

Според анализатори, действията на президента ощетяват не Пекин, а Вашингтон и американската икономика. Отражение вече има и на стоковите борси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея изстреля балистични ракети - трети път за седмица
Северна Корея изстреля балистични ракети - трети път за седмица
Очната болница във Варна става университетска
Очната болница във Варна става университетска