НОВИНИ

Трудният избор: Близките на жена в мозъчна смърт дариха живот на двама

За 2 седмици 9 тежко болни получиха шанс за по-добър живот. Дариха им го 4-ма донори. Данните са на Агенцията по трансплантации. Последният случай е от вчера - близките на болна жена от Варна са взели трудното и благородно решение да дарят шанс за по-добър живот на чакащи за трансплантация.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:45, 15.12.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В петък 54-годишна жена от Варна изпада в мозъчна смърт след инсулт. Лекарите от болница "Света Марина" обясняват на близките, че и след смъртта си жената може да спаси човешки живот.

Екипи на ВМА и "Алескандровска болница" летят с военен самолет до Варна, за да вземат органите от болница "Света Марина". В късния следобед в петък черният дроб е трансплантиран на 31-годишен мъж във ВМА.

Доц. д-р Васил Михайлов - ВМА: Броят на пациентите, които се нуждаят от чернодробна трансплантация, е страшно голям. Най-общо принципът се състои в това, че най-болният човек получава органа.

Късно снощи в "Александровска болница" е трансплантиран бъбрек на 54-годишен мъж, който е на хемодиализа от една година.

Доц. Михаил Николовски - УМБАЛ "Александровска": Тази година са направени 25 бъбречни трансплантации от живи донори и от трупни донори.

През тази година в болница "Света Марина" са убедили близките на петима починали пациенти да дарят шанс за живот.

Проф. Вилиан Платиканов - УМБАЛ "Света Марина - Варна": Благодарение на труда ни - огранизация, действия, медикаменти, изследвания, логистика. Във всичко това участват поне 100 човека. 19 човека ще празнуват Коледа.

От началото на годината донорите са общо 15.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски се класира 19-и в Енгелберг
Владимир Зографски се класира 19-и в Енгелберг
Критиците за приватизацията на кината: Осъществена е бързо и лакомо
Критиците за приватизацията на кината: Осъществена е бързо и лакомо