НОВИНИ

​Трусът във Вранча е бил усетен в Украйна, Молдова, България и Западна Турция​

Институтът по геофизика на Румъния ревизира данните за земетресението, което разтърси страната тази нощ, съобщава Медиафакс. Според новите данни трусът, който е регистриран в 1:20 часа край румънския град Фокшани, област Вранча, е бил с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер и е бил на дълбочина 97 километра. По-рано бе съобщено, че земетресението е било с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер.

bnt avatar logo
от БТА
09:30, 28.12.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
​трусът вранча бил усетен украйна молдова българия западна турция​

Главният инспекторат за извънредни ситуации съобщи, че до момента не са регистрирани ефекти от земетресението и че екипите на службата остават в готовност за намеса при необходимост. Не е имало и обаждания на спешния телефон 112 във връзка. Трусът е бил усетен в Букурещ и редица други градове в Румъния, както и в Украйна, Молдова, България и Западна Турция, посочва Медифакс.

През последните две години в Румъния са регистрирани 27 земетресения с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер, отбелязва в. "Ромъния либера".

Районът край Вранча е отдавна познато сеизмично огнище, чиито трусове се усещат на обширна територия. Последното голямо земетресение там бе на 4 март 1977 година с магнитуд от 7,4 по Рихтер. В Румъния тогава загинаха стотици хора, на столицата Букурещ бяха нанесени големи материални щети. Значителни поражения имаше и в България. Най-пострадал бе град Свищов, където загинаха десетки хора и бяха разрушени редица промишлени сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха за кратко Тръмп тауър в Ню Йорк заради съмнителен пакет
Евакуираха за кратко "Тръмп тауър" в Ню Йорк заради съмнителен пакет
Новото метро на Ню Йорк – малък музей под земята (ГАЛЕРИЯ)
Новото метро на Ню Йорк – малък музей под земята (ГАЛЕРИЯ)