НОВИНИ

Ципрас обяви края на новата гръцка "Одисея"

Ден след края на 8-годишните спасителни програми за икономиката на Гърция премиерът Алексис Ципрас отиде на остров Итака в Йонийско море и обяви тържествено, че съвременната гръцка Одисея е приключила и че започва нова епоха. Освен множество съпоставки с Омировия епос за митичния цар на Итака, Ципрас използва повода да разкритикува вътрешнополитическите си противници.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:30, 21.08.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Алексис Ципрас използва много символика в над 8-минутната си реч, за да отправи политическо послание с поглед към предстоящите идната година парламентарни избори. Лидерът на крайнолявата партия СИРИЗА сравни лишенията на гърците в условията на строги икономии с 10-годишното лутане на Одисей след Троянската война обратно към Итака. И с изпитанията, които митичният цар е преодолял - циклопи, сирени, въртопи.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Пътят ни не беше никак лек, но дори в най-мрачните дни и в най-силните бури знаехме къде отиваме. От 2010 година Гърция преживя нова Одисея.

Сравнението с Одисеята първи направи тогавашният премиер Георгиос Папандреу, когато обяви, че Атина е пред фалит. Ципрас отбеляза, че през първите 5 години на кризата капитаните на държавния кораб - от традиционната десница и левица, за малко не са го разбили в скалите. А днешното освобождение се дължи на смелостта на неговото правителство.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Оттук нататък започваме отначало. Отговорни сме за намирането на верния път, така че Гърция никога вече да не е страна на дефицити и банкрут. Итака е само началото!

Така премиерът, който е подложен на критики след опустошителния пожар край Атина миналия месец и за договора за новото име на Македония, се върна към творчеството на Омир. Той сравни опозиционната партия "Нова демокрация" с разюзданите женихи, които искали ръката на Пенелопа в отсъствието на съпруга й Одисей. Ципрас декларира, че Гърция ще спазва споразуменията с кредиторите и няма да се върне към бюджетни дефицити и банкрут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха последния издирван нацист в Ню Йорк
Арестуваха последния издирван нацист в Ню Йорк
Чешки кинодейци започват гладна стачка в деня на годишнината от Пражката пролет
Чешки кинодейци започват гладна стачка в деня на годишнината от Пражката пролет