НОВИНИ

ЦРУ: Атентатът в Истанбул носи почерка на "Ислямска държава"

Жертвите на тройния взрив в Истанбул станаха 42, след като 22-годишна служителка на летището почина от раните си в болница.

цру атентатът истанбул носи почерка ислямска държава
bnt avatar logo
от БНТ
06:24, 30.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Продължава разследването на терористичният акт. Директорът на ЦРУ Джон Бренан заяви, че атентатът на летището в турския град носи всички белези на атаките, извършвани от "Ислямска държава".

Според Бренан в повечето случаи джихадистите не поемат отговорност за атаките, които извършват в Турция. Според него "Ислямска държава" извършва нападения в южната ни съседка, за да изпрати послание към Анкара, но не обявява авторството им за да не отчужди и настрои срещу себе си своите евентуални поддръжници на територията на страната.

Бренан допълни, че военно-въздушната коалиция срещу групировката е постигнала значителен напредък на терена в Ирак и Сирия. Той обаче предупреди, че остава още много работа, преди джихадистите да спрат да разпространяват своята пропаганда и да подстрекават към реализиране или организиране на атентати.

Американският президент Барак Обама, който е в Канада за среща на върха на държавите от Северна Америка, съобщи че институциите във Вашингтон са предложили цялата си помощ на своя съюзник Турция след кървавата атака на летището в Истанбул. Той обеща да работи заедно с Анкара срещу тероризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остават в сила засилените мерки на летище София
Остават в сила засилените мерки на летище София
Турските авиолинии вече възстановиха полетите си от и до София
Турските авиолинии вече възстановиха полетите си от и до София