НОВИНИ

Цветан Цветанов: България няма да се присъединява към пакта за миграция на ООН

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че протестите са демократично право на всеки, стига да не се нарушава закона. Коалиционният съвет при премиера Бойко Борисов е взел решение България да не се присъединява към Глобaлния пакт за миграция, съобщиха Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и евродепутатът Ангел Джамбазки.Вижте повече от прякото включване от МС на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
10:03, 12.11.2018 (извънредно)
5021
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

На редовното си заседание Коалиционният съвет на управляващите са обсъдили актуални теми като Глобалния пакт за миграция, протестите в цялата страна от вчера, цената на "Гражданската отговорност" и въвеждането на системата "бонус-малус" в автомобилното застраховане.

След края на заседанието Цветан Цветанов, коментирайки протестите от вчера заяви, че всеки има право да изразява своето мнение в демократична държава като България, но че трябва да го прави в рамките на закона. По думите му вчера е имало провокации от страна на някои протестиращи срещу хора, които са искали да се приберат по домовете си и опити от кръгове в страната чрез политически изказвания да насочват недоволството на хората и да ескалират напрежението.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Всеки е в правото си да изразява своето мнението си, стига да не нарушава законовите разпоредби и правата на всички граждани. Вчерашния ден имаше много семейства, които се прибираха с децата си и трябваше да бъдат блокирани за няколко часа, без да бъдат информирани, без да предприемат необходимите действия да се изтеглят в по-ранни часове и да не създават такъв стрес за децата си. В немалко от случаите имаше провокация и се целеше точно сблъсък.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е обяснил на премиера и на другите участници в заседанието, че дебат за увеличаване на цената на застраховката "Гражданска отговорност" до 1000 лв няма. Той каза още, че ще продължи работата по прецизиране на текстовете в наредбата на Комисията по финансов надзор за въвеждане на системата "бонус-малус". По думите на Горанов увеличаването на данъка за старите автомобили заради включването в него на екологичен компонент ще бъде в рамките между 6 и 10 лв на година, което според него не е чак такова финансово бреме предвид опита на България да реализира екологични политики за изчистване на въздуха.

Владислав Горанов - министър на финансите: Запознах коалиционните партньори и премиера с фактическото състояние относно основните теми, свързани с недоволството на българските граждани в последните дни. Информирах ги, че цена 1000 лв. за "Гражданска отговорност" не стои на дневен ред и подобна тема е спекулация, която цели само създаване на обществено напрежение.

Коалиционният съвет реши България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция на ООН предвид "опасенията и страховете на отговорни кръгове в страната", както се изразиха те. Това пък е задоволило коалиционните партньори от ВМРО.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Позицията, която ще има българското правителство е да не се присъединим към Глобалния пакт за миграцията на ООН, водени от решение, което смятаме, че е правилно към настоящия момент, съдейки поведението и позициите, които се заемат от други отговорни фактори в държавата.
Ангел Джамбазки, евродепутат: Този документ би бил застрашаващ за националния интерес и днешното решение е изключително добро за България.

В сряда в Народното събрание предстоят дебати по отношение на глобалния пакт за миграция. Приключват и срещи на Бойко Борисов с кметове на кметства, които поискаха да имат самостоятелни бюджети, за да могат да реализират собствени политики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Музикален старт на седмицата
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Музикален старт на седмицата
Ограничено е движението по АМ Тракия заради разпилян товар от ТИР
Ограничено е движението по АМ "Тракия" заради разпилян товар от ТИР