НОВИНИ

Турция официално поиска от САЩ задържането на Фетхуллах Гюлен

Турция официално поиска от САЩ задържането на духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен. Турската армия увери, че контролира цялата територия на страната и е смазала всякакви инициативи на движението на духовника Гюлен, сочен като вдъхновител и организатор на опита за преврат. Военните обещаха сурово наказание за "този позор" на фона на изявления на президента Ердоган за възможно връщане на смъртното наказание. Мартин Гицов за последните събития в Турция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:05, 19.07.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Турските въоръжени сили са получили първите разузнавателни данни за осъществяван държавен преврат на 15 юли в 16 часа местно време и веднага са известили съответните служби, съобщи Генералният щаб. Правителството обаче заяви, че е научило за заговора, едва когато е бил в напреднала фаза или около 22.30ч.

Днес бяха разпространени кадри от охранителните камери на обстрела на президентския дворец. Според изявлението на армията по-голямата част от хората под пагон в страната нямат нищо общо с опита за метеж. Доказателствата срещу Гюлен са повече от достатъчни, всичко сочи, че опитът за преврат е организиран по негова заповед, заяви днес министърът на правосъдието. Анкара се закани да унищожи до корен движението на Гюлен, така че никога вече да не може да измами турския народ.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Изпратихме на американците четири файла. Те поискаха доказателства. Човек няма нужда от водач, когато вижда селото. Въпреки това ще им дадем много доказателства. Искам обаче да ги попитам - когато паднаха двете кули на 11-ти септември искахте ли доказателства при настояванията си за екстрадиция на терористи.

В интервю за германската телевизия ARD самият Гюлен отрече връзка с метежа.

Фетхуллах Гюлен: През целия ми живот съм бил против военните преврати. Самият аз пострадах при един, бях изпратен в затвора. Нищо добро не произлиза от насилието, то не е от полза на Турция.

В реч в Истанбул президентът Ердоган заяви, че ще одобри евентуално решение на парламента за връщане на смъртното наказание.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Има ли смъртно наказание в Америка?

множеството: Да!

Ердоган: В Русия?

множеството:Да!

Ердоган: В Китай?

множеството:Да!

Ердоган - В други страни по света?

множеството:Да!

Ердоган: Само в Евросъюза няма. Признаваме, че сме подписали споразумение по този въпрос, бих казал, тези преди нас са го направили. Както обаче сме го подписали, така можем да се оттеглим от споразумението.

Турският СЕМ отмени лицензите на радиостанции и телевизии, свързани с Гюлен. Отстранени от работа са 257 служители от екипа на турския премиер, както и 100 души от турското разузнаване по подозрения за връзки с Гюлен. Процесуални действия са предприети срещу повече от 9 300 души. Сред задържаните за преврата са и двамата турски пилоти, свалили руския самолет на сирийската граница през ноември.

Турски вицепремиер отрече съобщенията за липсващи бойни кораби след преврата. По-рано британският Таймс обяви, че Анкара няма връзка с 14 бойни кораба в открито море, което поражда подозрения, за участие в преврата и опит за бягство. Твърди се, че инвентаризация след пуча е установила липса и на 42 бойни хеликоптери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-вътрешният министър: Няма опасност за страната ни след преврата в Турция
Зам.-вътрешният министър: Няма опасност за страната ни след преврата в Турция
Реформаторите ще определят кандидат за президент най-късно през август
Реформаторите ще определят кандидат за президент най-късно през август