НОВИНИ

Турските власти предвиждат създаване на специален затвор за метежниците

Турция повдигна официално обвинения срещу 99 генерали и адмирали за участие в неуспешния опит за преврат от петък. Започна и разследване срещу всички военни съдии и прокурори.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:30, 20.07.2016
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Днес властите обсъждат законова рамка и серия от мерки, които да върнат стабилността в страната. Снощи президентът Реджеп Тайип Ердоган пристигна за първи път в Анкара след неуспешния опит за преврат от петък и веднага свика заседание на Съвета за национална сигурност, следвано от правителствено съвещание.

Целта на турските власти е да създадат законова рамка, която да гарантира, че участвалите в опита за преврат ще бъдат наказани. Междувременно продължават уволненията в държавния апарат. Днес на всички учени в Турция беше забранено да напускат страната.

Първи шанс за президента Реджеп Тайеп Ердоган да се срещне с най-висшите представители на военните и цивилни власти в Турция. Турските власти решават какви мерки да предприемат, за да стабилизират страната след неуспешния пуч.

Според съобщения в турски медии правителството планира да създаде специален съд за заподозрените превратаджии и да бъде построен специален затвор за осъдените. Очаква се и правителството да предприеме стъпки за промяна в законодателството, за да се предотвратят бъдещи опити за преврат. Изключено е обаче въвеждане на военно положение, заяви вицепремиерът Нуретин Джаникли.

Изчистването на целия държавен апарат от последователите на проповедника Фетхулах Гюлен е приоритет, като същевременно целта на управляващите е да уверят своите съюзници, че противно на всички критици в момента не се извършва лов на вещици.

Тази сутрин войници, обвинени в участие в опита за преврат, бяха ескортирани до съда в Истанбул. Отвън десетки хора очакваха да видят дали изчезналите им близки са сред униформените, които слизаха от автобусите. Веднага след предотвратяването на пуча, започнаха и чистките - първо в службите за сигурност. Сред 9-те хиляди арестувани има 115 генерали, 350 офицери, някои от тях от най-близкото обкръжение на управляващите.

След това чистката обхвана и други сектори.Турция наложи временна забрана на всички университетски кадри да пътуват в чужбина.

Али Ялчън - председател на Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители: Около 60 хиляди души са уволнени или отстранени. Над 20 хиляди от тях са учители в частни училища, останалите са държавни служители. Ето как определяме този период - държавата отстранява тези хора, за да предотврати активирането на спящи клетки, лоялни на проповедника Фетхулах Гюлен, които могат да опитат да отслабят институциите отново. На по-късен етап ще стане ясно кои точно са негови последователи и кои не.

Поредна проправителствена демонстрация се провежда днес в Анкара. Развявайки турския национален флаг хората скандираха "Аллах е Велик" и "Проклети да са предателите".

Тулай Яман Аталай - поддръжник на правителството: Тук сме, за да спасим Турция и да я защитим. Ние сме едно семейство и аз като майка не мога просто да стоя вкъщи и да бездействам.

Демонстрантите поискаха ислямисткият проповедник Фетхулах Гюлен да отиде зад решетките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Образованието е ключов фактор срещу тероризма
Образованието е ключов фактор срещу тероризма
Жива музика на варненското летище
Жива музика на варненското летище