НОВИНИ

Турция между ПКК и "Ислямска държава"

За последната една година Турция стана свидетел на вълна от смъртоносни атаки. Насилието се увеличи значително след прекратяването на примирието с Кюрдската работническа партия и продължаващия конфликт в Сирия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:24, 07.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Самоубийствените атентати и атаките с коли-бомби в Турция през последната година носят почти еднакъв почерк. Единични актове на тероризъм, насочени срещу властта, с цел нейната дестабилизация, коментират анализатори. Избират се места, които биха имали най-голям отзвук по света - военни и полицейски сгради, туристически обекти в гъстонаселени квартали.

И ако в миналото колите-бомби не бяха рядкост в периферията, сега те се случват в големите градове на Турция. За последните 8 месеца атентатите в Истанбул са 5, а в Анкара - 3. Това има за цел да покаже, че няма място, което да е имунизирано срещу насилието. А основните заподозрени за нападенията са кюрдските сепартисти и "Ислямска държава". През май кола бомба се взриви до автобус, превозващ служители на реда и рани 8 души в азиатската част на Истанбул. Отговорност пое обявената от Турция за терористична организация Кюрдска работническа партия.

През март камикадзе уби 4-ма души, а през януари, при друг самоубийствен атентат, отново в туристическия център на града, загинаха 12 души. За тези нападения властите обвиниха Ислямска държава. И турската столица е обект на кървави нападения. На 13 март близо до министерството на правосъдието, се взриви кола-бомба и отне живота на 35 души. В средата на февруари 29 души бяха убити след нападение на автобуси с военни. Отговорност за атаката пое отцепилото се радикално крило на ПКК - Ястреби за свободата на Кюрдистан.

А през октомври 2015 година Турция стана свидетел на най-смъртоносното нападение в историята си. При двоен самоубийствен атентат в Анкара загинаха повече от 100 души. Властите обвиниха Ислямска държава. Така дългогодишният стожер на стабилността между Европа и Близкия изток, Турция се оказа въвлечена във война на 2 фронта - борбата с кюрдските сепартисти, и опитите да възпре насилието, идващо от границата й със Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Приемането в еврозоната е и политическо решение
Томислав Дончев: Приемането в еврозоната е и политическо решение
Георги Кадиев може да оглави “Нормална държава”
Георги Кадиев може да оглави “Нормална държава”