НОВИНИ

​Турция драстично вдига митата върху много американски стоки

Турският президент Реджеп Ердоган подписа указ за повишаване митата на някои внасяни от Съединените щати стоки. Сред тях са автомобили, алкохол и тютюневи изделия. Мярката идва на фона на обтегнатите отношения между Вашингтон и Анкара заради задържания американски пастор в Турция и разногласия по редица въпроси между лидерите на двете страни.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
10:17, 15.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Увеличението е значително - митата за американски коли се увеличават със 120%, за алкохол - със 140%, а за тютюневи изделия - с 60%. Ръст има и при митата на козметични продукти, ориз, въглища.

Тази сутрин турската валута възвърна част от стойността си и падна под 6 лири за щатски долар. Говорителят на турския президент коментира, че възстановяването на турската икономика вече е започнало и ще продължи. По думите му, това е оценката не само на правителството, но и на бизнеса.

Ибрахим Калън, говорител на турския президент: Предвиждаме нормализирането на турската икономика да продължи. Както нашият президент подчертава при всеки случай, наш приоритет ще е запазването на политическата стабилност и доверие в системата.

Турският министър на търговията Рухсар Пекджан обяви, че наложените мита възлизат на 533 милиона долара. Министърът на финансите - Берат Албайрак оповести, че правителството работи по стъпки за подпомагане на банките и фирмите, засегнати от срива на лирата. По думите му, кризата с националната валута е атака срещу Турция.

Днешната мярка е в отговор на решението от петък на президента Тръмп да удвои митата за внасяните от Турция стомана и алуминий. Реакцията на турския президент Ердоган беше призив за бойкот на американски стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоинспектори откриха незаконни площадки за изгаряне на гуми в Русе
Екоинспектори откриха незаконни площадки за изгаряне на гуми в Русе
Томислав Дончев: Държавата ще прави единно хранилище на електронни данни
Томислав Дончев: Държавата ще прави единно хранилище на електронни данни