НОВИНИ

Турция въведе извънредно положение за 3 месеца

Турският президент обяви 3-месечно извънредно положение в страната. То влезе в сила в 1 часа тази нощ. Все още, обаче, не е ясно точно какви мерки ще бъдат наложени. В Турция продължават арестите и уволненията заради опита за преврат. Вече са задържани или отстранени от работа около 50 хиляди души.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
01:08, 21.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Привърженици на турския президент в очакване на новината от извънредното заседание на Съвета за сигурност. Срещата продължи повече от 6 часа. В телевизионно обръщение, турският президент обяви, че страната ще бъде въведено в извънредно положение 3 месеца.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Целта на извънредното положение е да бъдат предприети най-ефективните мерки, за да бъдат изкоренени възможно най-бързо заплахите, които застрашават демокрацията, законността, правата и свободите на нашите граждани.

Турските власти увериха, че извънредното положение няма да повлияе на живота на обикновените хора. А Ердоган призова западните държави да не критикуват решението. Германският външен министър призова Турция да ограничи извънредното положение само до необходимия период от време и да сложи край на извънредните мерки възможно най-скоро.

Конституцията на Турция позволява, при извънредно положение да бъдат ограничавани основните права, а президентът - може да управлява чрез укази. Може да бъде наложен полицейски час; събиранията и протестите могат да бъдат забранени, печатни медии могат да бъдат забранени, а съдържанието на телевизионните и радио излъчвания - може да бъде контролирано. Турската конституция разрешава също служители на службите за сигурност да провеждат обиски.

Медиите в Турция припомнят, че от ноември миналата година Франция е в извънредно положение, и че след атентата в Ница - то беше удължено.

Чрез SMS-и, турският президент призова привържениците си да продължат протестите - "да останат по улиците, за да за окажат съпротива на терористите", пише в призива на Ердоган

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки пострадали след сблъсъци между полиция и демонстранти в Ереван
Десетки пострадали след сблъсъци между полиция и демонстранти в Ереван
Реджеп Ердоган: Пучистите са били малцинство в армията
Реджеп Ердоган: Пучистите са били малцинство в армията