НОВИНИ

За уволненията в Турция - преподавателят в "Тринити колидж" Ина Мерджанова

Вчера следобед агенциите Reuters, Euronews, TRT разпространиха информация, свързана с образователната система в Турция. 21 000 частни учители остават без право да преподават, 15 000 уволнени от Министерство на образованието в Турция, 1577 ректори и декани на Вузове с изискани оставки, 492 души отстранени от Дирекцията на вероизповеданията. Това се случва след опита за преврат в южната ни съседка. Ина Мерджанова, преподавател в Тринити колидж, коментира по телефона тези информации.

bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 20.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В Турция се наблюдава засилваща се поляризация и невиждан по своите мащаби процес на чистки в една постконфликтна ситуация. Уволнените учители няма да си намерят лесно работа. Това от своя страна засяга и техните семейства. Това неминуемо ще засили поляризацията в едно вече доста напрегнато общество. Чистките в журналистическите среди също е свързано с културните и интелектуални процеси. Поне 20 новинарски и интернет страници са блокирани. 34 журналисти са с отнети журналистически карти, 25 телевизионни и радиостанции са с отменени лицензи, 400 от техните служители се разследват. Част от академиците, които бяха подписали призива за мир, са уволнени, друга част - под разследване. Вчера са забранени пътуванията и отменени изследователските програми, получени от Турция. Това е друга тревожна тенденция - прекъсване на връзките на турската академична общност със света, разказа Ина Мерджанова и изрази притесненията си за тези хора.

Тя не се ангажира да прави прогнози за предстоящите дни, тъй като, по думите й, нещата, които излизат на повърхността не дават основание за един задълбочен анализ. "Ситуацията е изключително динамична и, предполагам, ще върви в посока на задълбочаване на напрежението и увеличаване на мащаба на чистките, които в момента текат", каза още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се срути храмът в село Черноземен
Как се срути храмът в село Черноземен
Промени за професионалното образование
Промени за професионалното образование