НОВИНИ

В Абу Даби Екатерина Захариева откри 77-ото посолство на Република България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри тази вечер 77-ото българско посолство - то се намира в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

bnt avatar logo
от Георги Милков
19:00, 10.04.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

В Обединените арабски емирства Министър Захариева разговаря със своя колега шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян, който определи отварянето на българско посолство в Абу Даби като знак за приятелство и възможност за по-добър двустранен диалог.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Подписахме споразумение между мiнистерствата на външните работи за редовни политически консултации, защото ОАЕ са лидер в региона. България кaто порта за Европа и те като порта на българския бизнес.

Според шейх Абдула България трябва да гледа на емирствата не само като на страна с 400 милиарда долара БВП, а като на стратегическа точка, от която можете да стигне до големи пазари като Китай, Индия и Африка.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Трябва колкото се може по-бързо да подпишем споразуемието за защита на инвестициите, нещо, което ще подпомогне инвестициите от ОАЕ в България и директна ли е на национален превозвач. Има директни линии, но те са лоу кост компании.

По-рано днес Екатерина Захариева разговаря с министъра на икономиката Султан бин Саид ал Мансури.

ЕС е най-големият търговски партньор на ОАЕ и това е стимул за българските компании да проявяват интерес към бизнес възможности в емиратите, стана ясно на срещата.

Към разговора на Захариева и Мансури се присъедини и държавният министър на храните г-жа Мариям ал Мехейри, с която бяха дискутирани качествата на българските земеделски продукти, хранително-вкусовата промишленост и биопроизводството у нас.


;

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри официално българското посолство в Абу Даби - столицата на Обединените арабски емирства.

Това се случва почти 30 години след установяване на дипломатическите отношения с федералната монархия.

В Дубай и околните емирства живее и работи най-голямата българска общност в целия Арабски свят. Сега нашите сънародници ще имат пълна и адекватна дипломатическа и консулска защита.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: След 7 г. преговори се постигна съгласие за взаимно съгласие за признаване на свидетелствта за МПС, нещо, което е много практично и много важно за 7000 българи, които живеят тук.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Пенсионери от 8 села в община Петрич не са получили пенсиите си
​Пенсионери от 8 села в община Петрич не са получили пенсиите си
Какви са причините за бягството на двамата затворници?
Какви са причините за бягството на двамата затворници?