НОВИНИ

В Германия готвят законови промени за затягане на антитерористичните мерки

Втори мъж беше арестуван в Германия по подозрения за връзки с "Ислямска държава" и евентуално нападение по време на откриването на първенството на Бундеслигата в края на месеца. В страната се готви серия от законови промени, с които да се ограничи до минимум риска от терористични атаки. Това става след петте нападения през юли, при които загинаха 15 души. Мерките са насочени предимно срещу имигрантите от мюсюлмански страни.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:15, 10.08.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

След масирани полицейски рейдове в провинция Северен Рейн-Вестфалия срещу заподозрени радикални ислямисти в град Динслакен бе арестуван мъж, свързан със задържан в петък в съседната провинция Райнланд-Пфалц сириец.

По непотвърдени данни става въпрос за последователи на "Ислямска държава", които планирали терористичен акт в Мюнхен по време на футболния мач между шампиона Байерн и Вердер Бремен на 26 август.

По-бързи и безпроблемни депортации на чужденци от Германия, включително с мотив "заплаха за обществената сигурност" предвиждат новите антирерористични мерки, които се очаква да представи утре вътрешният министър Томас де Мезиер. Днес той обясни, че по-добрата координация между силите на реда на федерално и провинциално ниво не е достатъчна.

Томас де Мезиер, федерален вътрешен министър на Германия: "Ясно ни е, че само репресивните действия на полицията и агенциите за сигурност не могат да попречат на отделни хора да се радикализират и да извършват терористични актове".
;

Според германски медии Де Мезиер предлага ускоряване на депортацията на получилите отказ за политическо убежище, както и частична отмяна на принципа за поверителност между лекари и пациенти.

Отделно вътрешните министри на германските провинции, в които управлява Християндемократическият съюз на Ангела Меркел, както и Бавария, са подготвили декларация с 27 предложения към канцлерството. Те настояват за назначаване на нови 15 000 полицаи, по-интензивно видеонаблюдение на обществени места и забрана на бурките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестът на мотористите се разрасна в 15 града
Протестът на мотористите се разрасна в 15 града
143 проекта за нови учебници се борят за одобрението на МОН
143 проекта за нови учебници се борят за одобрението на МОН