НОВИНИ

"Нова Македония": "Талат Джафери няма план Б за закона за езиците"

Председателят на македонския парламент Талат Джафери не уточни какви ще бъдат неговите следващи стъпки във връзка с приемането на закона за употреба на езиците, който е на трето четене в парламента, а само посочи, че това ще бъде в съответствие с конституцията и правилника за работа на парламента, пише в. "Нова Македония".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:45, 09.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света
нова македония талат джафери план закона езиците

Във връзка с този въпрос председателят на парламента няма планове А, Б, Ц, Д, Е, заяви Джафери в отговор на журналистически въпрос по време на посещение в Тетово.

Кметицата на Тетово Теута Арифи смята, че няма никакъв проблем законът, който веднъж бе гласуван, да се гласува още един път с още по-голям консенсус, пише "Нова Македония". Тя изтъкна, че няма криза в коалицията.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на среща с председателя на БЕСА Африм Гаши, попитан дали е възможен консенсус около поправките до идната седмица, заяви, че не приема ултиматуми и от тяхна страна вече е предложено решение поправките да се оттеглят само ако се оттегли законът и ако се пристъпи към подготвяне на нов.

Законът е пред депутатите на трето четене, след като президентът Георге Иванов не подписа указ за влизането му в сила.

ВМРО-ДПМНЕ внесе над 35 000 поправки и смята, че за тях трябва да има дискусия в парламента. Джафери завчера насрочи пленарно заседание, в чийто дневен ред бе този закон, но то бе отложено. Председателят на македонския парламент даде срок от една седмица партиите да постигнат договор, пише в. "Нова Македония".

Докато Законът за употреба на езиците чака в парламента и за пръв път предизвиква нервна ситуация в управляващата коалиция между СДСМ и Демократичния съюз за интеграция, но и съпротива за неговото приемане в експертната общност, това не попречи на съветниците в община Струга да добавят албанския като официален език в устава на общината, пише в "Нова Македония". Единствено съветниците от ВМРО-ДПМНЕ гласуваха против устава и заявиха, че ще обжалват спорния член 7 пред Конституционния съд. Те казват, че по този начин Струга става двуезична община, което според тях противоречи на конституцията и на закона за местното самоуправление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Христова събра над 1000 души на концерт в Хавана
Йорданка Христова събра над 1000 души на концерт в Хавана
Спорт, хранене и психология - Мат Фицджералд за постигането на точния баланс
Спорт, хранене и психология - Мат Фицджералд за постигането на точния баланс