НОВИНИ

В надпревара за наследството на Ангела Меркел

Ден след като обяви, че се оттегля поетапно от политиката, германският канцлер Ангела Меркел се върна към държавните дела. В Берлин тя проведе инвестиционен форум с 12 държавни и правителствени ръководители от Африка. В партията ѝ - Християн-демократичния съюз, започна битката за председателския пост, който Меркел освобождава през декември.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:06, 30.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Германският канцлер с очевидно облекчение се впусна в правителствените дела, след се отърси от партийните проблеми. На бизнес форум в канцлерството, където възнамерява да остане до 2021 година, Меркел се зае с откриване на перспективи пред германския бизнес.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Не мисля, че нещо ще се промени в позицията ми в международните преговори, може дори да се каже, че ще имам повече време да се концентрирам върху задачите си като ръководител на правителството. По отношение на кандидатите за лидер на партията, това е отворен процес, през политическата си кариера съм научила, че не бива да се намесвам по въпроса за приемника ми, защото това никога не сработва добре. Решението ще бъде взето на партийния конгрес в Хамбург.
;

Форумът в канцлерството навлече на Меркел отново медийна крика, защото мнозинството от африканските лидери са деспоти, а демократите сред тях са малцина. Същевременно събитията в партийната централа на консерваторите занимават цялата страна. Дори в бюрата за залагания вече има и залози за следващия председател. На най-голяма популярност се радва сегашният ген.сек. Ангред Крамп-Каренбауер. Бизнессредите в Германия обаче предпочитат Фридрих Мерц, противник на Меркел.

Торстен Фаас, политически анализатор: Християн-демократичният съюз е изправен пред особено важно решение. Крамп-Каренбауер със сигрност е начело в състезанието, Меркел съзнателно я определи за генерален секретар. Това обаче може и да навреди на кандидатурата ѝ, ако в партията не искат да вървят по стария път.

Оповестеното оттегляне на Ангела Меркел насочи вниманието към лидера на посестримата партия от Бавария, Хорст-Зеехофер. Натискът върху него, да подаде оставка, се увеличава. Той вече три път е анонсирал това без последствия. Освен това е сочен за главен виновник за лошия облик на правителството в Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рискове от корупция заради спорните златни визи за гражданство в ЕС
Рискове от корупция заради спорните "златни визи" за гражданство в ЕС
Евронастроения за евроизборите през май
Евронастроения за евроизборите през май