НОВИНИ

В очакване на преговорите между Европейския съюз и Великобритания

Белгийският дипломат Дидие Сейоус е избран за главен преговарящ на ЕС по излизането на Великобритания, твърдят дипломати в Брюксел пред ДПА. Сейоус бе шеф на кабинета на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Междувременно председателят на ЕП Мартин Шулц определи като "скандално" намерението на британския премиер Камерън да остане на поста до октомври и допълни, че цял континент е взет за заложник на вътрешните процеси в британската консервативна партия. Излизането на Великобритания от Евросъюза не може да трае вечно, но няма необходимост Лондон да бърза, смята германският канцлер Ангела Меркел. Позицията на френския президент е, че разводът трябва да стане по действащите правила.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 25.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света


Ангела Меркел - канцлер на Германия: Бих искала тези преговори да се състоят в добър климат, в бизнес-стил, защото се срещаме в НАТО, на форуми на Г-7 и Г-20, някои и в Съвета за сигурност на ООН. Остават и основите на споделените ценности и приятелските междудържавни отношения.




Франсоа Оланд - президент на Франция: Наистина цялата планета се пита какво следва. Аз дълбоко съжалявам за британския вот, но го уважавам, защото това е демокрацията. В същото време трябва да си направим съответните заключения с всички последици. Раздялата на Великобритания с Европейския съюз трябва да стане организирано и в съответствие с правилата, предвидени в договорите.
Мартин Шулц - председател на ЕП: Честно казано, намирам, че това е скандално. Отново целият континент е заложник на вътрешните спорове на британската консервативна партия. Преди три години, когато попадна под натиск Камерън каза на крайнодесните радикали в партията: "Ще ви дам референдум, затова ме преизберете. Това проработи, но целият континент плаща за този тактически партиен ход. Сега след провала на референдума премиерът казва: Ще чакате докато партията се събере през октомври, да подам оставка, и после ще има нов премиер. Партиен конгрес може да се свика и утре, стига да има желание.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шопски празници в Елин Пелин
Шопски празници в Елин Пелин
Приключи Светият и Велик събор на остров Крит
Приключи Светият и Велик събор на остров Крит