НОВИНИ

Пиян вандал повреди сериозно картина в Третяковската галерия в Москва

Пиян вандал повреди сериозно картината "Иван Грозни убива сина си" в Третяковската галерия в Москва. 37-годишният извършител е задържан. Той осъзнава тежестта на постъпката си и я обяснява с недостоверността на изобразените исторически факти.

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 26.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Минути преди края на работното време на Третяковската галерия в девет вечерта мъжът се изплъзнал на охраната, която правела последна обиколка на музея, и проникнал в залата с творби на Иля Репин. Там с метален стълб от загражденията разбил стъклото, което предпазва картината "Иван Грозни убива сина си" и пробил платното на три места. Извършителят е от Воронеж, без адресна регистрация в Москва.

Извършител: Дойдох да видя картината, влязох в осем, и когато си тръгвах изпих 100 грама водка в бюфета. Водка не пия и алкохолът ме хвана.

В нетрезво състояние решил, че изобразените факти са недостоверни и станал агресивен. Извършителят ще отговаря за посегателство срещу културното наследство на Руската Федерация.

При падането на стъклото е повредена и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност невредими са останали лицата на царя и сина му. За спасяване на платното вече работи екип от реставратори.

Поразената картина е била атакувана и преди. През януари 1913 г. 29-годишен иконописец нанася на платното три удара с нож. Наложило се художникът Репин да пресъздава отново лицата на царя и сина му.

Когато научил за посегателството тогавашният пазител на Третяковската галерия сложил край на живота си, отбелязва ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнования до семейството на Светлин Русев
Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнования до семейството на Светлин Русев
Над 3000 са излекуваните у нас благодарение на новата терапия​ срещу хепатит С​
Над 3000 са излекуваните у нас благодарение на новата терапия​ срещу хепатит С​