НОВИНИ

Вашингтон даде още няколко дни на Рияд по случая "Хашоги"

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон трябва да даде на Саудитска Арабия още няколко дни за изясняване на съдбата на изчезналия журналист Джамал Хашоги. Той е в неизвестност от 2 октомври след влизане в саудитското консулство в Истанбул. Неправителствените организации "Амнести Интернешенъл", "Хюман Райтс Уоч", Комитет за защита на журналисти и "Репортери без граници" поискаха международно разследване по случая с участието на ООН. "Вашингтон Пост" публикува последната статия на Джамал Хашоги, в която той призовава за свобода на пресата в Арабския свят.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 18.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Американският държавен секретар Майк Помпео се завърна от кризисна обиколка по случая Хашоги в Рияд и Анкара и вече докладва на държавния глава. Дипломатът е получил уверения от турския президент Ердоган, че резултатите от разследването ще бъдат споделени със саудитската страна

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Казах на президента Тръмп, че трябва да дадем на саудитците още няколко дни, така че и ние да имаме пълна яснота по фактите. Това ще ни позволи да вземем решение за американския отговор по случая.

САЩ искат аудиозаписите на предполагаемото убийство на Хашоги, ако те действително съществуват, заяви по-рано президентът Тръмп. Турски източници говорят за такива записи, а местната преса съобщава за ужасяващи подробности, които доказват, че жертвата е изтезавана и разчленена.

Продължава търсенето на улики в саудитската мисия в Истанбул.

Доналд Тръмп отрече, че иска да прикрие Саудитска Арабия, която отново определи като ключов съюзник и голям пазар.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Съвсем не, просто искам да знам какво се е случило.

Ако Саудитското правителство не е замесено в случилото се с Хашоги, то може само да спечели от безпристрастно разследване на ООН, заявиха от "Амнести Интернешенъл" - една от неправителствените организации, които се обявиха за участие на Световната организация.

"Вашингтон Пост" е задържал последната статия на Хашоги с надежда той да се появи и да прегледа окончателния вариант, но редакцията е осъзнала, че това няма да се случи. В текста се казва, че Арабският свят сега има своя версия на Желязната завеса, издигната не от външни, а от вътрешни сили, борещи се за власт.

Джамал Хашоги се обявява за арабска модерна версия на традиционните транснационални медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​България и Румъния са страните в ЕС с най-много жертви на трафика на хора
​България и Румъния са страните в ЕС с най-много жертви на трафика на хора
След срещата в Брюксел: Евролидерите договориха нов подход към миграцията
След срещата в Брюксел: Евролидерите договориха нов подход към миграцията