Вече са ясни имената на българските евродепутати в новия ЕП

Късно снощи Централната избирателна комисия обяви разпределението на 17-те мандата от България за новия Европейски парламент. Вече са ясни и имената на българските евродепутати.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:25, 30.05.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Развръзката на евроизбори 2019 дойде. ГЕРБ ще има шестима евродепутати, като в листата няма разместване. Това са Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов от СДС. Съвсем малко не достига на Лиляна Павлова да се изкачи по-нагоре. При необходим 5 на сто преференциален вот, тя е събрала 4,5%.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: А се получава пренареждане в две от партиите, които печелят мандати, а именно в Коалиция БСП за България, където господин Станишев измества и се качва на второ място след госпожа Йончева. И също така такова разместване имаме във ВМРО - БНД.

Елена Йончева е събрала над 82 000 преференции, а Сергей Станишев 30 000. Така петте мандата на БСП за България ще бъдат допълнени от Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.

Въпреки, че е водач на листа и е получил най-много гласове с преференции Мустафа Карадайъ се отказа да бъде евродепутат. След като и Делян Пеевски се отказа, тримата представители на ДПС ще бъдат Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

Разместване и в листата на ВМРО. Там водачът на листата Ангел Джамбазки има сигурно място в Европартламента. Пред вторият - Юлиан Ангелов обаче, застава Андрей Слабаков, който събира над 6 процента и половина преференциален вот.

Демократична България изпраща един представител в Европарламента и това е водачът на листата Радан Кънев, който е събрал и преференциални гласове от над 29 на сто. Стефан Тафров е бил посочен от 11 на сто.

На тези избори недействителните гласове са над 80 хиляди. Предстои анализ - на какво се дължи това.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Танева: Нарушителите с къщи за гости ще си платят санкциите
Министър Танева: Нарушителите с къщи за гости ще си платят санкциите
Върнаха Маринела Арабаджиева в София
Върнаха Маринела Арабаджиева в София