НОВИНИ

Турски депутат в интервю за БНТ: Вече се наблюдават политически уволнения

Съветът за висше образование на Турция иска оставките на 1577 декани на държавни и частни университети, стана ясно преди минути. След опита за преврат в Турция в държавни институции бяха уволнени или отстранени хиляди служители. Как премина денят в турската столица, вижте прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:28, 19.07.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Камерата на БНТ беше единствената камера на чужда медия, допусната до сградата на турския парламент след опита за преврат.

Али Хайдар Хакверди, депутат от Републиканската народна партия, основната опозиционна партия в Турция, каза в специално интервю за БНТ, че партията му подкрепя уволненията, които са направени след преврата, но според него вече се наблюдават политически уволнение в Турция. Републиканската народна партия няма да продължи да подкрепя тази политика, ако тези политически уволнения продължат и ще реагира остро, каза още Хакверди. Той подчерта, че иначе партията му подкрепя всички уволнения на хората, които са свързани с опита за преврат и застава твърдо зад правителството на Ердоган.

Пред БНТ Дениз Бюстани, журналист от вестник "Айданлък" и ТВ "Улусал канал" каза, че няма проблем между президента Ердоган и армията в Турция, а с Фетхулах Гюлен. Според неговия анализ превратът е бил инсцениран отвън и тези, които са направили опит за преврат, са избързали и то точно, след като Турция е започнала да оправя отношенията си, както с Русия, така и със Сирия и с Иран. Какво още каза Бюстани, вижте ТУК

Гледайте интервютата, които взе Иво Никодимов в "По света и у нас" в 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След поредния допинг скандал Русия вижда опит за политизиране на спорта
След поредния допинг скандал Русия вижда опит за политизиране на спорта
Корнелия Нинова: Случващото се в Турция е изключително тревожно
Корнелия Нинова: Случващото се в Турция е изключително тревожно