НОВИНИ

Вирусът Зика се разпространява тревожно бързо

Световната здравна организация очаква вирусът Зика да засегне между 3 и 4 милиона души в Северна и Южна Америка тази година. В понеделник ще бъде свикано извънредно заседание на специален екип на организацията, който да прецени дали Зика представлява глобална заплаха. За първите случаи беше съобщено през май миналата година в Бразилия, последната страна, която днес обяви, че има регистриран случай, е Аржентина.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:12, 28.01.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още
вирусът зика разпространява тревожно

Коварството на болестта - няма симптоми. При един от петима заразени може да се прояви чрез треска или обрив, но в повечето случай признаци за заразата липсват. Пренася се с ухапване от комар, който причинява и денга и жълта треска.

Рядко води до смърт. Свързва се обаче с появата на микроцефалия при бебета или по-малка от обичайното глава. Затова се смята, че е най-опасен е за бебета, чиито майки са се заразили по време на бременността.

В Бразилия за 2014 са родени 150 бебета с тази малформация, а само от септември досега са родени 3700 бебета с микроцефалия или малка глава. Само в тази болница за една нощ се раждат три бебета с тази диагноза, което предизвиква шок сред майките и поражда въпроси.

ХИЛДА ДА СИЛВА, майка на бебе с микроцефалия: Бяхме потресени, никой не можеше да ни обясни какво е микроцефалия и какво я причинява.

Друга майка по време на бременността имала лека треска в продължение на три дни, болки в гърба и обрив. Дъщеря й Мария се ражда с микроцефалия.

Президентът на Бразилия призова лидерите от региона за обща битка срещу вируса. От днес и Аржентина е в списъка на страните със заразени. 23-годишна колумбийка, завърнала се в Буенос Айрес, след посещение в Колумбия.

За болестта няма лечение, нито ваксина, разработването й би отнело години. Вирусът е изолиран за първи път през 1947 в Уганда. Заразява предимно маймуни. За първи път плъзва извън Африка 60 години по-късно, преди три години са описани случаи в Микронезия.

Днес ситуацията е драматично променена. За първи път е засечен в Южна Америка миналата година, само осем месеца по-късно вече са регистрирани случаи в 23 страни.

В Европа има случаи във Великобритания, Холандия, Швейцария, Италия, Дания, а от вчера - и в Швеция. Става дума за хора, завърнали се от Южна Америка.

СЗО днес призна, че вирусът пълзи тревожно бързо, но едва в понеделник се очакват препоръки за мерките срещу разпространението на заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прахосмукачки за изрядни данъкоплатци
Прахосмукачки за изрядни данъкоплатци
Жител на село Бъзън сближава хората чрез надпис „Обичайте се”
Жител на село Бъзън сближава хората чрез надпис „Обичайте се”