НОВИНИ

Високите токчета влязоха в дневния ред на британските депутати

Британските депутатите се обявиха срещу задължителното носене на обувки с високи токчета на работа като част от налаганите от работодателите изисквания. Те настояват правителството да затегне правилата, за да не се допускат такива дискриминационни практики. Високите токчета влязоха в дневния ред на депутатите заради петиция, получила широка подкрепа.

bnt avatar logo
от Калина Текелиева
18:07, 07.03.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

През 2015 г. Никола Торп - рецепционистка в голяма финансова фирма, е отстранена от работа, защото се е явила с равни обувки и е отказала на шефовете си да ги смени с други с високи токчета. Младата дама създаде петиция за законови промени срещу сексистки правила във формалния дрескод. Петицията събра достатъчно подписи, за да бъде внесена в парламента.

Хелън Джоунс, депутат: "Разследването, което направихме, ни изуми. Открихме отношение, по-присъщо за средата на 19-ти век, отколкото за 21-ви. Под заплахата да ги уволнят, жените търпят болка през целия ден и носят дрехи, които са напълно неподходящи за естеството на работата им или предизвикват сексуални реакции."

Подобен натиск е забранен според британския Закон за равенството, приет още през 2010 г., но практиката показва, че той не се прилага еднакво за жените и мъжете и дамите често са дискриминирани.

Дан Матюс, банкер: "Мисля, че е нужно да има известни изисквания за облеклото. Не е удачно например да отидеш на работа по бански. На среща, пък се очаква да си с костюм и вратовръзка. В същото време не е редно да се задължават жените да носят високи токчета."

Въпросът има и друг аспект.

Шантал д'Офе, изследовател: "Не мога да хода на високи токове, защото имам проблем с гърба. Наскоро за среща с клиент например си купих елегантни ниски обувки. Високите токове не са полезни за здравето и трябва да са въпрос на личен избор."

Според медицината, високите токчета могат да причинят редица здравословни проблеми като артрит, плоско стъпало, гръбначни изкривявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават приема в направленията „Икономика” и Администрация и управление
Ограничават приема в направленията „Икономика” и "Администрация и управление"
Петър Низамов-Перата беше оневинен по делото за свинските опашки
Петър Низамов-Перата беше оневинен по делото за "свинските опашки"