НОВИНИ

Визита на китайския президент Си Дзинпин във Франция

Китайският президент Си Дзинпин е на европейска обиколка, за да представи амбициозната си икономическа програма за "новия път на коприната". В Париж днес той ще има работна среща с френския президент Еманюел Макрон, а утре разговорите ще продължат в разширен състав с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:17, 25.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Французите са с големи очаквания от посещението на китайския президент Си Дзинпин в тяхната страна, надявайки се, че то ще допринесе за развитието на двустранните връзки.

Паскал Лами, председател на Парижкия форум за мир: Очакванията ни са сериозни, защото смятаме, че Китай играе важна роля в международната общност. Франция по традиция следи международните въпроси, включително дипломацията и икономиката. Мисля, че моментът е подходящ за съвместни дискусии и сътрудничество по теми като дигиталните технологии, научното развитие и световната търговия.

Отвъд двустранните отношения всички погледи са насочени към инициативата "Един пояс, един път".

Пиер Пикар, експерт по въпросите на Китай: Инициативата беше представена преди шест години. От инфраструктурните проекти, модернизацията и иновациите ще се възползват всички държави. Това ще е фокусът на визитата. Разбира се, ще стане дума и за Близкия изток и Сирия.

Франция е последната спирка от европейската обиколка на китайския президент. Визитата се очаква да бъде повод за подписване на търговски споразумения и договори за сътрудничество.

Преди това Си Дзинпин посети Монако и Италия. В Рим китайският лидер подписа сделки за общо два и половина милиарда евро. Италия стана първата от 7-те водещи икономики в света, която се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ракетно нападение в Израел: най-малко шестима души са ранени
Ракетно нападение в Израел: най-малко шестима души са ранени
Благовещение е!
Благовещение е!