НОВИНИ

Въоръжени лица взеха заложници от дипломатическия квартал на Дака

Въоръжени нападатели нахлуха днес в ресторант в дипломатическия квартал на столицата на Бангладеш, популярен сред чужденците, и откриха огън. Държавният департамент на САЩ съобщи, че има ситуация със заложници, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
21:52, 01.07.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Трима полицаи са ранени при престрелката, която започнала, след като полицията обкръжила ресторанта "Холи артизан бейкъри" в квартал Гулшан, съобщи полицейски говорител. По думите му в заведението има чужденци и полицията се готви за щурма. В района е чута експлозия.

Държавният департамент на САЩ заяви в Туитър, че има ситуация със заложници в дипломатическия квартал на Дака, но според американските власти всички американски граждани, работещи в дипломатическата мисия, са се свързали с мисията и са съобщили, че са в безопасност.

Ситуацията е в развитие и още е рано да се каже кои са нападателите и мотивите, заяви на брифинг във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Според местни медии сред заложниците може би има няколко чужденци, предаде ТАСС.


В Бангладеш през последните месеци имаше серия смъртоносни нападения с мачете срещу интелектуалци, блогъри, атеисти, представители на религиозни малцинства. Жертвите на подобни атаки, приписвани от властите на джихадистки групи, са над 50 за последните три години, отбелязва Франс прес.

;

Петима нападнали ресторанта в Дака с викове "Аллаху акбар", според местни медии. Според електронното издание на в. "Дейли стар", петима нападатели нахлули в ресторант "Холи артизан бейкъри" в квартал Гулшан в столицата на Бангладеш около 21,20 ч. местно време и открили огън, предаде Франс прес. Последвала престрелка с полицията и експлозии, детонирани от нападателите, които са взели за заложници посетители и служители от ресторанта, който се намира в луксозен дипломатически кавртал, близо до Нордик Клуб, посещаван от чужденци от северните страни, и посолството на Катар.

Джамуна Телевижън съобщи, че според работник от кухнята на ресторанта, който успял да избяга, нападателите атакували с викове "Аллаху акбар", предаде Асошиейтед прес.

;

Осем или девет въоръжени лица са нападнали ресторанта в Дака тази вечер, съобщи представител на полицията, цитиран от Ройтерс. Няколко чужденци са сред взетите заложници, каза пред репортери Бенджир Ахмед, шеф на полицейските спецчасти.

;

При нападението в Бангладеш са взети 20 заложници. Според информационната агенция Амак за нападението е поела отговорност радикалната групировка "Ислямска държава", която твърди, че при атаката са убити над 20 души. Агенцията е свързана с ИД.

Според ДПА убитите полицаи са двама. Те са починали от раните си в частна болница близо до ресторанта, каза полицейски говорител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колизеумът в Рим отново светна в пълния си блясък
Колизеумът в Рим отново светна в пълния си блясък
Георги Първанов: Нужен е дебат как да възстановим отношенията си с Русия
Георги Първанов: Нужен е дебат как да възстановим отношенията си с Русия