НОВИНИ

Въоръжени мъже нападнаха телевизията в Триполи

Сблъсъци в Триполи белязаха пристигането на новото правителство на националното единство, подкрепяно от ООН.

bnt avatar logo
от Георги Петров
07:22, 31.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
въоръжени мъже нападнаха телевизията триполи

Това бе само една от протестните прояви, които посрещнаха подкрепяното от ООН правителство на националното единство при пристигането му в либийската столица. Премиерът Файез Ал Сарадж и неговия екип бяха принудени да достигнат Триполи по море, след като столичното летище бе затворено по нареждане на непризнатото от международната общност проислямистко правителство, което контролира града.

Веднага след пристигането си Сарадж излезе с декларация, че неговото правителство не желае да се пролива либийска кръв и ще се стреми към национално помирение и към завръщането на вътрешните бежанци по домовете им. Той добави, че правителството ще представи план за обединение на усилията на всички в Либия срещу набиращата сила в страната екстремистка групировка "Ислямска държава".

Премиерът на базираното в Триполи проислямистко правителство Халифа ал Гуейл заяви, че пристигането на Сарадж и неговия кабинет в столицата е "незаконно" и той трябва да напусне или да се предаде.

Гуейл призова всички либийски бунтовници да му се противопоставят. Местни информационни източници в Триполи съобщиха, че въоръжени мъже, лоялни на ислямистите, са затворили множество пътища и улици, а из цялата столица се чува стрелба.

Правителството на националното единство начело с бизнесмена Файез ал Сарадж беше създадено на 14 февруари в мароканския град Схират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници отново излизат на протест срещу съкращенията на Булгартабак
Работници отново излизат на протест срещу съкращенията на "Булгартабак"
Среща на върха за ядрената сигурност започва във Вашингтон
Среща на върха за ядрената сигурност започва във Вашингтон