НОВИНИ

Войната в Източна Украйна струва на Киев до 12 млрд. долара

Украинското градче Маринка край Донецк попадна в новините, след като миналото лято стана център на едни от най-яростните сражения в Източна Украйна след подписването на Минските договорености. Снарядите са прокудили голяма част от 10-хилядното население, но вместо чергарския живот Екатерина е избрала да остане.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Оператор: Любомир Бързаков
13:35, 27.02.2016
Чете се за: 02:34 мин.
По света
войната източна украйна струва киев млрд долара

Живее сред разрушенията в регион, който въпреки мирните споразумения е далеч от умиротворяване.

Екатерина Носач, жител на Маринка: "Виждате ли, ето тук е попаднала осколка. Вратата вече не може да се заключва. Колкото можахме, я ремонтирахме".

Изминаха 2 години от украинската Революция на достойнството и от бягството на Виктор Янукович - събития, които преобърнаха цяла Европа. Заради анексирането на Крим и намесата си в конфликта в Източна Украйна Русия още е под международни санкции, а от близки съседи Украйна и Русия станаха непримирими врагове.

В Киев политиците и експертите са единодушни, че товарът от войната на изток сега е най-голямата спирачка пред развитието на страната. Според Игор Бураковский, ръководител на киевския Институт за икономически изследвания и политически консултации, разходите, свързани с конфликта, досега възлизат на между 2 и 12 млрд. долара.

Игор Бураковски, политолог: "Определено е трудно да прилагаш постоянни икономически реформи, като видиш какво е военното предизвикателство. От друга страна, даже войната не е толкова причина, колкото разрушаването на традиционните икономически връзки на Източна със Западна Украйна. Каквото и да казват политиците, в мирно време между компаниите от източните и западните региони имаше доста интензивно сътрудничество. Тогава никой не повдигаше въпроса на какъв език ще се говори - на руски или на украински, защото се говореше за бизнес".

Съветникът на премиера Яценюк - Валерий Пятницкий, който беше у нас по покана на Европейския съвет по външна политика, не смята, че изтокът е завинаги загубен за Украйна, но признава, че контактите със сепаратистките региони са силно затруднени. Властите в Киев оказват хуманитарна помощ и плащат пенсии на жителите на отцепилите се Донецка и Луганска област, въпреки че те сега не правят вноски в пенсионния фонд.

Валерий Пятницки, съветник на премиера на Украйна: Имаме нужда от мирно решение на въпроса. За нас е важно да си върнем контрола върху цялата територия и на първо място върху границата с Русия. Става въпрос за 400 километра! Как иначе да защитаваме интересите на тези хора? Можем ли да организираме нови избори там? Не. Как да им осигурим по-голяма икономическа помощ, как да възстановим промишлеността, жилищата като на следващия ден ракети могат да ги разрушат".

Украйна и сепаратистите взаимно се обвиняват в нарушения на примирието през последните седмици.

Валерий Пятницки, съветник на украинския премиер: "Ако говорим за политиката на Русия, винаги има риск от ескалация на конфликта, не защото ние сме го иницирали или бихме искали, а заради външно влияние".

Владислав Дейнего, представител на ЛНР: "Увеличава се възможността от ескалация на конфликта. В този контекст главно е политическото решение".

Минските споразумения обаче буксуват. Двете страни си разменят военнопленници, но останалите условия от договореностите или се спазват слабо, или въобще не се изпълняват. Въпросът с контрола на руско-украинската граница например - за Украйна това е първо условие, а за Русия последно по изпълнение. Препъни камък са и политическите условия. Москва обвинява Киев, че се бави с промените в конституцията си, които да дадат повече власт на Донецк и Луганск, но Украйна има свои съображения.

Игор Бураковскии, политолог: "Когато твърдите, че тези хора трябва да имат специален икономически и политически режим, веднага се появява въпросът защо тези хора са толкова специални. Защото хората в Киев също са специални, а в Западна Украйна хората са много по-близо до Евросъюза и могат също да поискат специален режим. Така че според мен трябва да се говори за децентрализация, за реформа на административното устройство на страната, а това са въпроси, които могат да провокират друга политическа криза в страната".

От криза в криза - така минават последните 2 години за Украйна. Споразумението за асоцииране с Евросъюза е в ход, правителството на Яценюк избегна дефолт по външния дълг, прокара антикорупционни закони, но стандартът на живот пада. Управляващата коалиция в парламента се разпадна след обвинения за корупция по върховете. Президентът Порошенко поиска оставката на премиера. Съветникът му е категоричен, дори и Яценюк да не е начело на правителството, Украйна няма да се отклони от проевропейския път.

Валерий Пятницкий, съветник на премиера на Украйна: "Не казвам, че сме уникални. Има и други страни с проблеми, но ако говорим за тази част на света, мисля, че ние, в Украйна през последните десетилетия преживяваме най-драматичните събития".

Можеше ли някой да предположи, че в 21 век в Европа ще има война. Селцето Зайцево край Донецк сега е разпорено на две от демаркационната линия между контролираните от Украйна и сепаратистите територии. Подобно на Екатерина от Маринка, и Лида от Зайцево е избрала да не напуска дома си.

Лида, жител на Зайцево: "Как живея ли? Лягам на пода. Вчера лежах на пода 6 часа. Разрушиха всичките ми прозорци. Как живея ли? Съществувам, но не живея".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Москва в памет на Борис Немцов
Протест в Москва в памет на Борис Немцов
Еврокомисията за рисковете в икономиката ни
Еврокомисията за рисковете в икономиката ни