НОВИНИ

Втори ден от посещението на Ангела Меркел в Гърция

Втори ден от посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Гърция. Визитата става само месеци, след излизането на Атина от последната ѝ спасителна програма и е първа за нея от повече от 4 години. Акцент в срещите ѝ с първите мъже на страната са Преспанското споразумение, бежанската криза и искането от гръцка страна за репарации от Втората световна война.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:36, 11.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Германия "съзнава историческата отговорност" за "страданието", причинено от нацистите в Гърция по време на Втората световна война, но темата за исканите от Атина репарации не е обект на нейната компетенция. Така германският канцлер Ангела Меркел отговори на гръцкия президент Павлопулос на заявката му, че Берлин дължи компенсации на страната му. При първата си от четири години визита в Гърция, Меркел положи венец пред Паметника на незнайния войн.

Двамата обсъдиха и въпроса за предстоящите европейски избори и засилващата се популистка вълна.

Прокопис Павлопулус, президент на Гърция: Ще бъда директен - Европа е застрашена. Единството на ЕС е заплашено от популистки формации, чиято единствена цел е да рушат европейските ценности.
;

В приятелски тон, далеч от времето на гръцката дългова криза, протече срещата между Ангела Меркел и Алексис Ципрас. 4 месеца след края на спасителната програма на Атина, гръцкият премиер изрази задоволство от икономическото възстановяване на страната му.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Щастлив и горд съм, че от част от проблема, Гърция се превърна в част от решението на кризите в Европа.

Меркел подкрепи категорично Споразумението от Преспа за решаване на спора за името на Македония.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Това е важна крачка не само за Гърция и Северна Македония, но и за цяла Европа.

Програмата на Меркел предвижда и среща с лидера на гръцката опозиция, но без очаквания това да повлияе на нагласата на Нова демокрация да гласува против договора от Преспа.

Въпреки забраната за протести в центъра на Атина, стотици недоволни гърци излязоха по улиците за да изразят недоволството си от нейното посещение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагичен инцидент в Пирин: Двама сноубордисти загинаха при падане на лавина
Трагичен инцидент в Пирин: Двама сноубордисти загинаха при падане на лавина
Партиите представиха приоритетите си за новия политически сезон
Партиите представиха приоритетите си за новия политически сезон