НОВИНИ

Във Фалуджа следите от "Ислямска държава" постепенно изчезват

Черните знамена на групировката "Ислямска държава" вече не се развяват в иракския град Фалуджа, а джихадистите, убити или избягали, са оставили след себе си един призрачен град, натъпкан с взривни устройства.

bnt avatar logo
от БТА
12:44, 05.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
фалуджа следите ислямска държава постепенно изчезват

Съвсем малко следи все още напомнят за самопровъзгласения халифат на ИД във Фалуджа, град западно от Багдад, станал през януари 2014 г. ключова крепост на крайно радикалната организация. В неделя той беше отвоюван от иракските правителствени сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция начело със Съединените щати.

Битката за Фалуджа принуди близо 90 000 жители да избягат от домовете си. Оттогава те живеят в пренаселени импровизирани лагери, където хуманитарната помощ не достига. Техният град понесе такива разрушения, че ще са необходими години, за да се възстанови.

Днес широките улици на Фалуджа са пусти, по тях се забелязват само бойци от силите за сигурност. Някои си почиват, или понякога стрелят във въздуха, за да отпразнуват победата, други са се заловили да обезвреждат взривните устройства, поставени от джихадистите преди да избягат.

Повечето черни знамена на ИД бяха свалени.

Трупове на бойци от ИД, убити в битката за Фалуджа, продължават да лежат насред развалините, под жаркото слънце.

Други джихадисти са успели да избягат от града, като някои си обръснали брадите, за да не бъдат разкрити.

"Открихме планина от косми от бради" в една къща, разказва младши-лейтенант Шакер.

Малки лодки от метал и дърво са изоставени в едно училище, където лежат трупове на джихадисти. Те са били направени с цел джихадистите да избягат по река Ефрат.

Десетки джихадисти, опитали се да избягат от града, бяха убити при въздушни удари, заявиха иракската армия и Пентагонът. Тези цифри все още не са потвърдени от независим източник.

Няколко квартала на Фалуджа бяха относително пощадени. Само дупките от куршуми по стените на къщите свидетелстват за минали битки.

Други са напълно разрушени от бомбардировките, а магазини и къщи са опожарени от ИД и силите за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират за седмица корабчето „Белла”
Спират за седмица корабчето „Белла”
Мюсюлманският свят днес отбелязва Рамазан байрам
Мюсюлманският свят днес отбелязва Рамазан байрам