НОВИНИ

​Въздушни удари и сражения в Алепо

Въздушни удари и сражения в Алепо и край града бяха на път да предизвикат възобновяване на руските въздушни удари. Успоредно с действията на терена текат усилени дипломатически усилия. Първите дипломати на Съединените щати и Русия са разговаряли по телефона. Заложници в кризата са 270 000 души, които от месеци са блокирани в източната част на сирийския град.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:30, 29.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Според различни данни бунтовници атакуват отвън западните и южни покрайнини на Алепо. В битката участват групи, които заемат части от града. Правозащитници съобщават, че са изстреляни стотици ракети и има жертви. Правителствената армия отблъсква офанзива и бомбардира завзети от бунтовниците райони. Руските военни поискаха да бъде прекъсната хуманитарната пауза в техните въздушни удари, която започна на 18 октомври.

Сергей Рудской, Генерален щаб на руските въоръжени сили: Тъй като бунтовниците възобновиха активните бойни действия срещу правителствените войски, поискахме от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската Федерация да разреши възобновяването на въздушните удари по незаконните въоръжени формирования в Източен Алепо.

Президентът Владимир Путин е отхвърлил искането. От Кремъл се надяват това да даде време на САЩ да разграничат терористите от умерената опозиция - главен момент от разногласията между Вашингтон и Москва. Кризата в Сирия обсъди в Техеран върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини. Президентът на Иран Хасан Рохани е изказал опасения, че в Близкия изток може да дойдат на власт терористични сили и е призовал ЕС да действа за спиране на финансирането им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийският външен министър подписа споразумението за свободна търговия с Канада
Белгийският външен министър подписа споразумението за свободна търговия с Канада
Събраха се 550 книги за библиотеката в с. Костенец
Събраха се 550 книги за библиотеката в с. Костенец