НОВИНИ

Йотингер: ЕС ще загуби до 15 млрд. евро след Брекзит

След излизането на Великобритания от Европейския съюз, блокът ще загуби между 12 и 15 млрд. евро от портфейла си. Вероятно този процес ще доведе до орязване на европрограми, заяви еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер по време на дискусия в София. Йотингер призова България да инвестира повече средства в наука и допълни, че основен стълб на бюджетната политика на Брюксел ще бъдат научните изследвания и програмата „Хоризонт 2020“.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 27.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

На дискусията в Софийския университет Йотингер очерта две основни предизвикателства пред ЕС - Брекзит и новите отговорности, свързани с мигрантската криза и защитата на границите. Според еврокомисаря бъдещето на Съюза е свързано с приемането на нови страни членки, както и изграждането на обща правна рамка за финансиране за целия блок. Крайната цел - изравняване на стандарта на живот в европейските държави. Йотингер цитира данни за брутния вътрешен продукт на глава от населението в някои страни членки. В Люксембург той е 90 000 евро, в Германия - 42 000, а в България - 6 500 евро.

Гюнтер Йотингер, европейски комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси: Българският БВП на глава от населението трябва да нарасне осезаемо през следващите години, около 10-15 000 евро. В противен случай, това неравенство ще унищожи солидарността в ЕС. Затова кохезионните фондове са толкова важни.За всяко евро, което София плаща на Брюксел се получат 5-6 евро в проекти, инфраструктура.

Според Йотингер Брекзит ще се окаже тежко изпитание за ЕС. Прогнозите показват, че някои от финансовите дупки могат да достигнат до 25 милиарда евро. Дефицитът вероятно ще се покрие с нови средства от страните членки. Това ще доведе до орязване на някои от европрограмите с по няколко милиарда евро.

Темата за ефективното разпределение на евросредствата беше дискутирана и на „Дондуков 2“. След среща с Йотингер държавният глава Румен Радев призова в бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС да бъдат предвидени програми за стимулиране на развитието на човешкия капитал, научноизследователската и развойната дейност в по-слабо развитите региони. По думите на президента страната ни ще работи заедно с Европейската комисия за намирането на най-добрия компромис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Вълчев: В България трайно се настани един олигархичен модел
Даниел Вълчев: В България трайно се настани един олигархичен модел
Ще строят Център за армънски език и култура в Дупница
Ще строят Център за армънски език и култура в Дупница