САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

​Юнкер обвини в лицемерие страни от ЕС относно охраната на външните граници

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини лидерите на някои страни в ЕС в лицемерие по въпроса за усилването на охраната на външните граници на съюза и укрепването на европейската гранична агенция Фронтекс. Изказването му по този въпрос е част от неговото голямо интервю в германския вестник "Велт ам Зонтаг", цитирано от ТАСС.

от БТА
13:47, 30.12.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света
​юнкер обвини лицемерие страни относно охраната външните граници

"Всички държавни и правителствени лидери на страните от ЕС вече повече от две години искат подобряване на охраната на външните граници, - отбелязва Юнкер. - И изведнъж мнозина сега започнаха да се съмняват... Това, според тях, ту е намеса в националния суверенитет, ту нещата се развиват твърде бързо, и сумите са твърде високи. Това е крещящо лицемерие."

"Европа не може да работи по този начин, трябва да действаме бързо, за да можем наистина да установим контрол над външните граници на ЕС", подчертава той. През септември Еврокомисията предложи до 2020 г. на разположение на Фронтекс да се предостави постоянен резервен контингент от 10 000 души. Това е с 8,5 хиляди повече от наличния сега кадрови потенциал на агенцията. Редица страни членки обаче възприеха много критично това предложение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Струпване на автомобили между ГКПП Калотина и сръбския Градина
Струпване на автомобили между ГКПП "Калотина" и сръбския "Градина"
​Технологичните тенденции през 2019 година
​Технологичните тенденции през 2019 година