НОВИНИ

За първи път Малта не допусна хуманитарен кораб в свои води

Малта за първи път не допусна хуманитарен кораб в свои води. Испанската брегова охрана същевременно намери десетки мигранти, плаващи на няколко лодки.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:12, 08.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Малтийските власти отказаха на хуманитарния кораб "Оушън викинг" да навлезе на тяхна територия за презареждане. Първоначално малтийците дали разрешение на кораба да зареди с гориво край острова, без да акостира, но два часа преди уговореното време, достъпът до териториални води бил отказан.

Това е първи случай, в който Малта затваря вратите за хуманитарен кораб. Засега не се посочват причини за решението на Валета. Една от версиите е, че плавателният съд е на неправителствена организация.

Корабът, нает от организациите "SOS Средиземно море" и "Лекари без граници", отплава от Марсилия в неделя с мисия да спасява мигранти в морето. Според хуманитарен координатор той разполага с гориво за още 10 до 12 дни, което ще съкрати времето за издирвания.

69-метровият "Оушън викинг" плава под норвежки флаг.

Междувременно испанската брегова охрана прихвана 161 мигранти, плаващи на четири лодки в Средиземно море. Търсен е и пети плавателен съд. Мигрантите са транспортирани на различни пристанища в южната част на страната.

Корабът на бреговата охрана е акостирал в Малага със 73-ма мигранти, включително жени и деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Мащабна операция срещу нелегални работници в САЩ
Мащабна операция срещу нелегални работници в САЩ
Промени в движението около Националния стадион заради мача ЦСКА - Заря Луганск
Промени в движението около Националния стадион заради мача ЦСКА - Заря Луганск