НОВИНИ

"Забравената история на Стилияна" подарена на 253 училища извън страната

Директори от 253-те училища извън граница получиха специален подарък от БНТ и Министерството на образованието и науката видеоурока "Забравената история на Стилияна". Съвместната кампания разказва непознатата история на Стилияна Параскевова, която едва на 14 години ушива българското знаме. Отречено, забравено, изчезнало ... преди 130 години знамето на Стилияна става нашият национален символ.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:53, 27.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Във виртуалния урок учениците ще видят как една забравена истина излиза от прашните музейни архиви и защо едно малко момиче поема на плещите си отговорността да подреди бялото, зеленото и червеното така, както днес виждаме българския трикольор. Стилияна Параскевова получава една задача, много по-голяма от домашните в училище. Тайна мисия и национална кауза. Урок не е за оценка, а затова как всеки един може да промени историята на страната ни. Камапинята "Забравената история на Стилияна" предизвика широк отзвук сред българските общонсти в чужбина. Изпратихме дискове към няколко континента. В Италия го представихме лично. Избрахме годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина за да подарим първите отпечатани дискове.

Диян Стаматов, заместник-министърът на образованието и науката - Този филм ще достине до всяко едно българско училище на 15 сепетември, но днес той ще бъде раздаден на всеки един от вас, като послание, което да достигне до всеки ученик в училищата, където работите всички вие.

Кампанията има и още по-голяма цел - изучаването на българската история в средното училище да стане по-атрактивно и близко за учениците. С този проект БНТ, като социалноотговорна медия, разказва на учениците - за едно момиче на тяхната възраст, което има изключително място в историята на България. Урок не за оценка, а за това, че всеки може да бъде - смел, отговорен и истински.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емилия Русинова е новият градски прокурор на София
Емилия Русинова е новият градски прокурор на София
1900 молби за помощи за отопление са подадени в Русе
1900 молби за помощи за отопление са подадени в Русе