НОВИНИ

Задържаха 9 души за пожара на Лесбос

9 души са арестувани във връзка с пожара, който изпепели повече от половината бежански лагер Мория, на гръцкия остров Лесбос. Задържаните са граждани на Афганистан, Камерун, Сенегал и Сирия. При пожара няма пострадали.

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 20.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Огънят лумнал снощи, малко преди 20 часа местно време. Много от бежанците са заснели пламъците на мобилните си телефони. Пожарната служба реагира много бързо на сигнала.

Мариос Апостолидис, началник на пожарната на остров Лесбос: "Горяха палатки, хората бяха навън, беше хаос. Незабавно пратихме коли, 10 пожарни и 20 огнеборци и след огромни усилия потушихме пожара".

Обитателите - около 4 000 души, успяват да напуснат невредими лагера. Материалните щети са значителни, защото палатките са били разположени съвсем близо една до друга. Все още не е ясно какво е предизвикало пламъците. По информация на гръцки медии преди пожара сред мигрантите са избухнали сблъсъци заради слухове, че голяма част от тях ще бъдат депортирани в Турция.

"Всичко тръгна от протеста. Започна недоволство. Организацията, която отговаря за молбите за статут и властите не ни дават отговори. Тук в лагера всичко е лошо!"

Напрежението в лагера се е нагнетявало цял ден, коментират представители на неправителствени организации. Бунтовете в Мория не са рядкост, не достига храна, хората чакат с месеци одобрение на молбите си за бежански статут, нямат никакви сигурност за бъдещето си и това е причина за недоволство, казват и от Върховния комисариат за бежанците към ООН. Часове преди пожара местните жители на остров Лесбос протестираха срещу бежанския наплив. А сутринта част от обитателите се върнаха в лагера, за да видят дали могат да спасят нещо от изпепелените си временни домове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязката смяна на температурите ще увеличи броя на респираторните заболявания
Рязката смяна на температурите ще увеличи броя на респираторните заболявания
В Италия започна междурелигиозна среща
В Италия започна междурелигиозна среща