НОВИНИ

Започна срещата на лидерите на ЕС, на която присъства и Румен Радев

На неформална среща в Малта, в която участва и българският президент Румен Радев, лидерите на Европейския съюз обсъждат миграционния натиск към Европа по Средиземно море. Европейските ръководители ще разгледат планове за ограничаване на миграцията от Африка към Европа и за подпомагане на Либия със справянето с проблема. Следобед лидерите ще обсъдят и бъдещите чествания в Рим по случай 60 години от създаването на Съюза, които ще бъдат повод за дискусии за бъдещето на Евросъюза.

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 03.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Лидерите обсъждат затварянето на миграционния път между Либия и Италия. Важният въпрос беше дали с Либия е възможно подписването на подобно споразумение за реанмисия, каквото ЕС им и с Турция.

По-скоро посоката, в която ще се работи е помощ за либийските власти и подобряване на бежанските лагери на територията на Либия. Морският път между Либия и Италия е изключително опасен, но и много мигранти минават точно от там. Само за миналата година 180 000 бежанци са влезли от там, а 4500 са намерили смъртта си.

Преди срещата върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини заяви:

"Имаме две цели - да спасяваме животи - по море, по суша и в пустинята и подобрим стандартите на управление на потоците от мигранти. По телевизията ние не виждаме как хората умират в пустинята, но това се случва. Ние като европейци се чувстваме отговорни да помогнем на тези страни да се справят със ситуацията с човешките права, с драматичните, подобни на робство условия, на които някои мигранти на подложени прекосявайки пустинята. Това което правим е да спасяваме живота на хората и да повишим нивото на хуманност към мигрантите."

На срещата ще бъде обсъдено бъдещето на Европейския съюз и евентуална обща европейска позиция по отношение на САЩ.

Друга важна тема ще бъде и Брекзит.

Преди срещата на европейските лидери, председателят на партията на европейските социалисти Сергей Станишев беше домакин на среща само на лидерите-социалисти. Това, което те искат е наследникът на председателят не европейския съвет Доналд Туск да е представител на европейските социалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков спечели старта в паралелния гигантски слалом в Банско!
Радослав Янков спечели старта в паралелния гигантски слалом в Банско!
Община Смолян ще купува водоноска
Община Смолян ще купува водоноска