НОВИНИ

Започна унищожаването на 17 хил. прасета в свинекомплекса в Русенско

Започна унищожаването на 17 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Николово. В събота там беше установено ново огнище на африканската чума. Животните ще бъдат загробвани в района на комплекса, съобщиха от кметството. Прави се дезинфекция на влизащите и излизащите коли и хора. Забранен е достъпът на външни лица.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
20:20, 22.07.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Ситуацията в Русенско вече е усложнено, тъй като в района се намират едни от най-големите свинекомплекси в страната, които произвеждат 1/3 от свинското месо за българския пазар. Ако заразата продължава да се разпространява, има риск за големи икономически загуби. Стотици хора работят в тези свинекомплекси. Те също са застрашени да загубят работата си за месеци наред. Не е ясно как ще отрази случващото се върху цената на свинското месо.

;

Хората са притеснени къде и как ще бъдат загробвани животните от промишлената ферма. Ръководството ѝ за сега не дава информация. Кметът на село Николово каза, че достъпът на външни лица до комплекса е забранен и нищо от него няма да се изнася.

Марийка Генова - кмет на с. Николово: Те имат доста голямо землище и всичко ще се локализира там.

Умъртвяването на животните е единствената възможност да се ограничи заразата, макар и да изглежда като крайна мярка, коментира заместник областният управител на Русе. Според него най-вероятно африканската чума е пренесена с фуража.

Свилен Иванов - зам. областния управител на Русе: Аз не допускам варианта, че някой човек - заразен, може да влезе, предвид дезинфекциите, които се правят. Те са отдавна изолирани.

Само на няколко километра от Николово се намират други три големи свинекомплекса. Този в Юделник влиза в 10-километровата зона, в която е забранена търговията на животни в продължение на 6 месеца, ако не бъде открито ново огнище. А в Бръшлен се гледат близо 40 хиляди прасета. Наред с другите мерки ръководството на фермата вече е спряло и доставката на фуражи,защото имат достатъчно запаси. От свитнекомплексите очакват бързи действия от страна на държавата за ограничаване на заболяването.

д-р Христо Стойков - главен ветеринар на свинекомплекса в с. Бръшлен: Няма ваксина, няма лечение. Влиза се и се работи денонощно. Трябва да влязат цялата армия, полицията, всички да влязат и по най-бързия начин тези животни да се загробят. Защото в момента те излъчват огромна патология, вируси и са близко до нас.

Междувременно ловци от региона недоволстват срещу забраната да влизат в трикилометровата зона на огнищата. Те предупреждават, че освен дивите прасета, и хищниците могат да са преносители на заразата. И настояват да се разреши лова с кучета, за да се намали популацията на диви свине.

;

В социалните мрежи се появиха снимки, на които се вижда как се умъртвяват прасета с пожарникарска пяна, хората коментират, че това далеч не е хуманно. От ръководството на Русенската пожарна отрекоха това да отговаря на истината.

В "Сутрешен блок" утре гост ще бъде представител на Българската агенция по безопаност на храните, който ще изясни как се случва евтанизирането.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерство на туризма и браншът настояват за повече пари за реклама догодина
Министерство на туризма и браншът настояват за повече пари за реклама догодина
Кой е Иван Гешев?
Кой е Иван Гешев?