НОВИНИ

Завърши първата среща между Тръмп и Путин, продължила два часа

Завърши първата среща между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин. Тя продължи над 2 часа - доста повече от предвиденото, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
20:25, 07.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Очакваме занапред много добри неща да се случат за Русия, за Съединените щати и за всеки заинтересован. За мен е чест да се срещна с Вас.

Тръмп и Путин се срещнаха за първи път в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург днес. Досега двамата бяха разговаряли само по телефона, отбелязва ТАСС. Срещата продължи приблизително два часа и половина, съобщи говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

ТАСС предаде, като се позова на източник от една от делегациите, че Тръмп и Путин са разговаряли 2 часа и 15 минути.

Владимир Путин, президент на Русия: Много се радвам да се запозная с Вас, надявам се, както казахте, нашата среща да донесе позитивен резултат.

По-рано Белият дом съобщи, че на срещата са отделени 35 минути, припомня Асошиейтед прес. АП отбелязва, че на фона на разговора Тръмп-Путин представители на правителството на САЩ обявиха, че Вашингтон и Москва са постигнали споразумение за примирие в Югозападна Сирия, което ще влезе в сила в неделя.

След срещата руският президент съобщи, че е обсъдил с американския си колега положението в Украйна и Сирия, борбата с тероризма и кибернетичната сигурност.

Тръмп не обяви по какви теми е говорил с Путин, като се ограничи да каже, че двамата са обсъдили „различни неща“, посочва Асошиейтед прес.

Пред репортери държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че в началото на срещата президентът е изразил загриженост за евентуалната руска намеса в президентските избори в САЩ през миналата година. Според него Путин поискал от Тръмп доказателства за руска намеса, съобщи АП.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че американският президент е приел уверенията на руския си колега, че Русия не се е намесила в изборите в САЩ, предаде Франс прес.

Тилърсън определи срещата Тръмп-Путин като „много конструктивна“, посочва АП. „Много ясно има позитивна химия между Тръмп и Путин“, подчерта Тилърсън, цитиран от Франс прес.

Руският външен министър, който заедно с американския държавен секретар е присъствал на срещата между двамата президенти, каза, че срещата е била „много продължителна и много конкретна“, съобщи ТАСС.

Лавров и Тилърсън обявиха, че на срещата е било постигнато споразумение за примирие в Югозападна Сирия, което ще влезе в сила в неделя по обяд.

;

„Имам усещането, че президентите - и руският, и американският - се ръководят от интересите на своите страни“, констатира Лавров. По думите му Путин и Тръмп са обсъдили „в конкретен и делови стил“ темите Сирия, Украйна, Северна Корея и кибернетичната сигурност и „още много въпроси“, като са се договорили за „много конкретни неща“. Лавров добави, че двете страни ще създадат съвместна работна група по информационна сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи ден на срещата на върха Г-20 в Хамбург
Първи ден на срещата на върха Г-20 в Хамбург
Младеж от Благоевград се опита да запали приятелката си
Младеж от Благоевград се опита да запали приятелката си