Зелена светлина: Автобуси без водачи във Финландия

Хелзинки, минус 5 градуса по Целзий. Леденият ветрец бързо изстудява ентусиазма по пътя до най-близката спирка или гара. Ползването на автомобил за твърде къси разстояния пък не си струва. Тук на помощ идва Робобусът. Приветливите возила побират до 12 души, задвижват се с електричество и в тях липсва водач. Те са част от проекта, наречен "Сохьоа" - финландска дума за автономно превозно средство без шофьор.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева Милен Атанасов
12:12, 27.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Животът

ОСКАР НИСИН, ръководител на проекта: Робобусите се ориентират спрямо сградите и инфраструктурата и постепенно изграждат своя карта на маршрутите.

Финландският иновационен модел за умен транспорт е в процес на разработка. В проекта, финансиран с местни и европейски средства, са привлечени множество партньори - държавни, общински, частни.

Компанията-производител на електробусите, например, е френска. В разработването на технологията са включени и технически университети в околностите на Хелзинки. На тестовете в един от кампусите присъства и екипът на "Зелена светлина". Рисковете при превоз на хора са сведени до минимум. Скоростта е ограничена до 11 километра в час, а тъй като Робобусът още не е научил докрай уроците от пробното трасе, управлението е в ръцете на един от студентите, участващи в проекта.

ОСКАР НИСИН, ръководител на проекта: Определянето на точното трасе е сериозно предизвитакелство. До този момент пешеходните алеи и пътищата край тях изглеждат най-подходящи за употреба на тези превозни средства заради ниската скорост.

Робобусите са изпробвани не само в кампусите, но и по крайбрежен маршрут, както и за връзка между паркинга и терминалите на летището в Хелзинки. В началото липсата на шофьор будела недоверие и дори уплаха у пътниците. Но те свиквали бързо с новата технология.

ОСКАР НИСИН, ръководител на проекта: Щом влязат в Робобуса хората сякаш се успокояват. Процесът, изглежда, се случва доста бързо.

До 4-5 години пилотният проект "Сохьоа" трябва да се превърне в добре разработен модел за масова употреба не само в Европа, но и в Азия.

Така малката Финландия ще въведе, а и ще изнася надеждна технология за чиста градска мобилност с широко приложение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва случая с мъртвите коне в Осоговската планина
Прокуратурата разследва случая с мъртвите коне в Осоговската планина
Коментарите в турските медии след срещата на върха ЕС - Турция във Варна
Коментарите в турските медии след срещата на върха ЕС - Турция във Варна