"Зелена светлина": ​Автомобил произвежда питейна вода

Автомобил, който произвежда питейна вода. Изобретението е на израелска компания, която отдавна умее да превръща въздуха във вода. Но сега е решила да вкара технологията в колите.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:23, 11.01.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Животът
Майкъл Рутман, представител на технологична компания: Ето това е вода от въздуха. Да, тя се прави от въздуха. От влажността във въздуха.

Автомобилът може да произвежда вода дори в зони, където замърсяването на въздуха е много голямо. След като бъдат уловени, кондензираните капки се пречистват от специални филтри, така че водата от чашата може направо да се пие.

Майкъл Рутман, представител на технологична компания: Качеството на водата е много добро. Тъй като тя се произвежда веднага, не е необходимо да бъде транспортирана. Не са необходими специални контейнери или бутилки. Добро решение за пътуване, особено за райони с недостиг на питейна вода.

Машината използва специални „пластмасови листа", които охлаждат въздуха. След това получените капки вода преминават през разработена за нуждите на уреда филтрираща система. Необходимо е само шофьорът да натисне едно копче и ...чашата му се пълни.

Идеята за вода от въздуха въобще не е нова, но иновативното при израелската разработка е, че процесът е бърз и не е скъп. Най-малките домашни устройства могат да произвеждат по 5 литра на ден.

Технологията била разработена преди 6 години. Първите машини били проектирани за израелската армия. Но реалният тест за качествата на уреда бил през 2013-та година, след опустошителния тайфун на Филипините. Тогава компанията изпратила в засегнатите зони машини, които осигурили така необходимата чиста питейна вода за пострадалите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трескава подготовка за международния фестивал Сурва в Перник
Трескава подготовка за международния фестивал Сурва в Перник
​Започна новата сесия на Народното събрание
​Започна новата сесия на Народното събрание