"Зелена светлина": Автономен камион без шофьор в кабината

Не, няма шофьор в кабината. В близкото бъдеще тази фраза няма да притеснява никого, защото подобен камион вече е напълно реален и се движи по пътищата в Швеция. Той е първият в света, който извършва доставки.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:02, 22.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Животът
Робърт Фалк, основател на компания за електрически транспортни средства: Може да видите, тук няма кабина, в камиона няма да има шофьор. В действителност това е първото транспортно средство проектирано и разработено изцяло като електрическо и автономно.

Засега автономният електрически камион изминава малко разстояние - от склад до терминал в индустриалната зона на Йонкьопинг в Централна Швеция.

Робърт Фалк, основател на компания за електрически транспортни средства: Ние сме първите в света, които извършват подобна дейност на обществен път. Но всичко е постигнато стъпка по стъпка. Първият полет на братята Райт е бил 300 м. Този участък от пътя също е 300-метров. Така че ние следваме историята. Да, стъпките са малки, но са гигантски за развитието на автономния електрически транспорт.

Максималната скорост, която може да развие камионът, е 85 километра в час. Засега, обаче, разрешената е 5 километра в час. Управлението става дистанционно, чрез 5G мрежа.

Йошен Тевес, директор на компания за доставки: Трябва да намерим по-добри решения за справяне с вредните емисии, които се отделят от транспорта. Освен това, напълно сме убедени, че бъдещето на логистиката ще бъде свързано със смарт технологиите.

По план от следващата година 200 автономни камиона ще извършват доставки с нулеви вредни емисии.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пребиха служител на Съдебна охрана в Надежда
Пребиха служител на "Съдебна охрана" в "Надежда"
Заснет е филмът за зрелищното бягство от Централния софийски затвор
Заснет е филмът за зрелищното бягство от Централния софийски затвор