САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

„Зелена светлина“: Българският модел за избор на чиста храна

Изборът на чистата храна - поза, мода, диета или убеденост, той търси нови форми на предлагане и пазаруване. Един успешен модел у нас вече четири години скъсява връзката между малките производители на чиста храна и хората от градовете.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:29, 10.04.2018
Чете се за: 01:09 мин.
Животът
Орлин Радев, основател на платформа за фермерски продукти: Вече имаме близо 200 производители, които предлагат продуктите си през нашата платформа. Много от тях са ферми, които се намират в планинските райони, където природата е най-чиста и където имат възможност да произвеждат най-чистите продукти.

Платформата позволява избиране и поръчка на съответния продукт с доставка до дома. Тя стартирала в София, но вече доставя в цялата страна. Радва се на нарастващ интерес, тъй като все повече хора се интересуват от това какво ядат децата им, а оттам си задават и въпроса: „С какво се храня аз?“

На тази основа създателите на платформата подбират и продуктите от асортимента си.

Елена Косева, мениджър ферми: Да съдържат в състава си само естествени съставки, да няма изкуствени такива, да няма консерванти, да няма така наречените Е-та.

Партньорите на платформата са хора с кауза да произвеждат чисти продукти в стопанство с устойчиво земеделие, където нещата се случват, следвайки естествените процеси в природата. Такива хора има в България, твърди Елена Косева. Те не само предлагат, но се съобразяват и с изискванията на крайните клиенти. Платформата помага и за тази комуникация.

Орлин Радев, основател на платформа за фермерски продукти: Постоянно развиваме и добавяме функционалности. Променяме начина, по който представяме продуктите, така че да отговорим на това, което получаваме като обратна връзка от нашите клиенти, както и от производителите.

Физическите магазини също допринасят за избора на качествените продукти и припознаване на новия модел за пазаруване. Стартът на платформата бил даден с европейска помощ от инвестиционен фонд за развитие на иновационни проекти. А сега самата платформа предлага безплатна консултация на фермерите, които търсят европейска финансова подкрепа.

Елена Косева, мениджър ферми: Ако някой иска да се включи в отворените мерки по Програмата за развитие на селските райони, може да го направи чрез подготовка на цялостен проект.

Трудности пред малките производители е имало и ще има. Но трябва да се опитва, съветват създателите на платформата за онлайн пазаруване. Защото радостта от производството, доставката и споделеното удоволствие от консумацията на качествена храна, е достойна награда за усилията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
29-годишен мъж от Добрич е задържан по искане на прокуратурата в Маями
29-годишен мъж от Добрич е задържан по искане на прокуратурата в Маями
Неформална среща на министрите на ЕС по околната среда в София
Неформална среща на министрите на ЕС по околната среда в София